Algemene regels voor afvalstoffen

Ontvangen van afvalstoffen

Regels: Besluit activiteiten afvalstoffen, paragraaf 4.50.

Let op: deze regels gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder:

Wat valt eronder?

De regels in paragraaf 4.50 gelden voor het ontvangen van afvalstoffen waarvoor geen vergunningplicht geldt. Als de activiteit vergunningplichtig is, gelden namelijk de regels van de vergunning. Zo kunnen in een vergunning regels gelden over de procedures van acceptatie en controle. Daarbij geeft het Landelijk afvalbeheerplan aan wat er minimaal in die procedures moet staan.

Het gaat om het ontvangen van afvalstoffen bij inzameling of afgifte ervan. De regels gelden niet als er geen sprake is van inzameling of afgifte. Bijvoorbeeld: iemand die ergens werkzaamheden verricht en zijn afvalstoffen die daarbij ontstaan, meeneemt naar zijn eigen locatie. Zoals een hovenier die zijn eigen snoeiafval meeneemt naar zijn eigen locatie.

De regels gelden ook niet bij het ontvangen van afvalstoffen uit een vuilwaterriool. Bijvoorbeeld: het ontvangen van afvalwater uit een vuilwaterriool door een zuiveringtechnisch werk.

Melding

Soms is het melden van een wijziging van een eerder gemelde activiteit verplicht, soms niet. Dit verschilt per activiteit. Het starten van een nieuwe activiteit uit hoofdstuk 4 van het Bal moet natuurlijk altijd gemeld worden.

Het is niet verplicht om de beëindiging van een activiteit te melden. Wel kan het  soms verplicht zijn om bepaalde gegevens op te sturen, zoals een bodemonderzoek. Maar dat is geen meldingsplicht volgens het Bal.

Ook officieel geen meldingsplicht, maar wel belangrijk om te weten: als sommige gegevens wijzigen moet dit altijd doorgegeven worden aan het bevoegd gezag. Zie artikel 2.19 van het Bal. Het gaat om:

  • een wijziging van de naam of het adres van degene die de activiteit verricht (vóór de wijziging doorgeven)
  • een wijziging van het adres, de kadastrale aanduiding of coördinaten van de locatie (vóór de wijziging doorgeven)
  • een ander zal de activiteit gaan verrichten (4 weken vóór de wijziging doorgeven).

Voorschriften

Op de website van IPLO staan de bijbehorende afvalvoorschriften beschreven.

Opslaan van afvalstoffen

Regels: Besluit activiteiten afvalstoffen, paragraaf 4.32.

Let op: deze regels gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf:

3.2.13 Opslaan, mengen, scheiden en verdichten van bedrijfsafval of gevaarlijk afval voorafgaand aan inzameling of afgifte (iplo.nl)

of 3.5.11 Verwerken van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen (iplo.nl)

Wat valt er onder?

De regels in paragraaf 4.32 gelden voor het opslaan van afvalstoffen waarvoor geen vergunningplicht geldt. Als de activiteit vergunningplichtig is, gelden namelijk de regels van de vergunning.

De regels gelden niet voor de opslag van verwijderd asbest of de opslag van goederen. Daarvoor gelden de regels in paragraaf 4.52 Opslaan van verwijderd asbest en paragraaf 4.104 Opslaan van goederen.

Melding

Voor deze milieubelastende activiteit geldt geen meldingsplicht.

Maximale opslagduur

De opslag van afvalstoffen die voorafgaat aan nuttige toepassing mag maximaal 3 jaar duren. De opslag van afvalstoffen die voorafgaat aan verwijdering mag maximaal 1 jaar duren.

Deze maximale opslagduur komt voort uit de richtlijn storten. Als de opslag langer duurt dan hiervoor aangegeven, is sprake van een stortplaats.

Zie voor de volgende regels en voorschriften de website van IPLO:

Opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie (paragraaf 4.122 Bal) en bijhorende afvalvoorschriften

Opslaan van verwijderd asbest (paragraaf 4.52 Bal) inclusief afvalvoorschriften

Mechanisch en thermisch bewerken van metalen (paragraaf 4.18 Bal) en bijhorende afvalvoorschriften

Onderhouden en repareren verbrandingsmotoren, gemotoriseerde voertuigen, vliegtuigen, vaartuigen of werktuigen (paragraaf 4.22 Bal) en bijhorende afvalvoorschriften


Door de Omgevingswet  gaat voor afvalstoffen milieuregels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) gelden. Het Bal maakt deel uit van de Omgevingswet.

Zie voor meer informatie het onderwerp afval op Informatie Leefomgeving (IPLO)

Logo van het Informatiepunt Leefomgeving.