Waarom minder zwerfafval
Minder zwerfafval draagt bij aan een schoner milieu, verbetering van de leefbaarheid, verlaagt de kosten voor beheer en draagt bij aan voorkomen van de plastic soep in de oceanen. In de transitie naar circulaire economie is het een lekstroom die moet worden voorkomen.
Wat Rijkswaterstaat doet
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat versterkt Rijkswaterstaat samenwerking tussen gebiedsbeheerders en stakeholders en voeren we onderzoek uit. We delen kennis en ervaring, geven trainingen en beantwoorden vragen van overheden.
Zwerfafvalcongres 2024
Zwerfafvalcongres 20 november 2024 in de Jaarbeurs in Utrecht. Meld je vandaag nog aan via de site van Schouders onder Schoon, het platform voor kennis en kunde over zwerfafval.
Schouders onder Schoon
Platform van organisaties die zich inzetten voor minder zwerfafval en het stimuleren van schoon gedrag. Op dit platform leren we wat werkt in de communicatie over zwerfafval, stemmen we met elkaar af en waar mogelijk ondernemen we met elkaar acties. Doe ook mee!
Trainingen
Om gemeenten te helpen bij de aanpak van zwerfafval, biedt Rijkswaterstaat verschillende trainingen aan. Daarin combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken.
Wat doet IenW aan zwerfafval?
Het ministerie van IenW werkt op diverse manieren aan zwerfafval, aan een schoner Nederland. In deze video/animatie wordt dat toegelicht.
Nieuwe regels over wegwerpplastic
Producenten van wegwerpplastic betalen mee aan de kosten die gebiedsbeheerders maken voor het opruimen van wegwerpplastic.
Vragen?
Heeft u vragen of opmerkingen over zwerfafval? Stel die dan via het contactformulier aan het zwerfafvalteam.