Trainingen
Zwerfafval: bijna elke gemeente heeft er helaas mee te maken. Zwerfafval is storend, zorgt voor onhygiënische situaties en heeft negatieve gevolgen voor het milieu. Het verontreinigt de natuur, dieren eten het op of raken erin verstrikt. En als zwerfafval in het water belandt, dan breekt het plastic op in kleine stukjes en verdwijnt het niet meer (de zogenoemde plastic soep).
Zwerfafval? Aanpakken!
Het is belangrijk dat we zwerfafval aanpakken. Om gemeenten te helpen bij de aanpak van zwerfafval, biedt Rijkswaterstaat al een aantal jaar verschillende trainingen aan. In al onze trainingen combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken. Resultaat? Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt.
“Goede heldere training waar je direct in de praktijk mee aan de slag kunt en resultaat mee kunt boeken.” – deelnemer zwerfafvaltraining
Drie trainingen
Je kunt deelnemen aan verschillende trainingen. In elke training onderzoek je hoe je van het probleem tot een oplossing komt: je analyseert het probleem (en de oorzaak), je leert meer over gedrag en gedragsverandering en je kijkt welke effectieve interventies je kunt inzetten om het gedrag te veranderen en het probleem op te lossen. Door de overlap in de trainingen raden we je daarom dus ook aan om je niet voor meer dan één training in te schrijven. De trainingen zijn bedoeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Tip: meld je aan met een andere collega, om zo samen te werken aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem in jullie gebied.
Op 13 februari 2025 start een nieuwe training ‘Verander gedrag’. Als de aanmeldformulieren beschikbaar zijn, vind je die hieronder.
Houd deze webpagina in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief Zwerfafval om op de hoogte te blijven.
Integrale aanpak
Lees voordat je een training volgt op deze pagina meer over de integrale aanpak. Hier vind je achtergrondinformatie voor de trainingen Verander gedrag, Schone recreatiegebieden en Voorkom bijplaatsing. Zo krijg je inzicht in de aanpak die in de training aan bod komt.