Kennisbibliotheek
Zoeken in de index
Resultaten
Rijkswaterstaat meet ook het zwerfafval op eigen areaal. Sinds de nulmeting in 2020 worden twee keer per jaar metingen uitgevoerd op verzorgingsplaatsen, toe- en afritten en verbindingswegen. Het aantal meetpunten is in ontwikkeling en wordt nog steeds uitgebreid.
Dit rapport bevat de onderzoeksresultaten voor 2023 van een kwantitatief onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek naar de gepercipieerde hoeveelheid zwerfafval in Nederland.
In de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2023 is te zien dat er minder grof zwerfafval is waargenomen dan het afgelopen jaar. Het fijn zwerfafval is gelijk aan 2022.
In de monitor wordt 6 keer per jaar op 20 gebiedstypen een meting uitgevoerd die bestaat uit een telling van het zwerfafval en een analyse van het soort zwerfafval. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fijn en grof zwerfafval.
Automobilisten en andere weggebruikers staan graag op schone verzorgingsplaatsen. Deze verzorgingsplaatsen zijn ook het visitekaartje van Rijkswaterstaat. Maar het valt niet mee om deze verzorgingsplaatsen schoon te houden. Met deze vijf aandachtspunten vanuit de gedragsinzichten blijft de verzorgingsplaats schoner.
Passagiers op riviercruiseschepen spoelen sanitaire producten, waaronder vochtig toiletpapier, door het toilet. De (micro)plastics in deze producten zijn lastig te filteren en kunnen daarom in het looswater van de schepen belanden, en zo in de rivier. Bovendien leidt dit gedrag tot verstoppingen aan boord die tot last zijn van de opvarenden. In dit onderzoek is een interventie gericht op passagiers ontwikkeld en getest met als doelgedrag: het weggooien van vochtig toiletpapier in de daarvoor bestemde afvalbakken, in plaats van het door het toilet te spoelen.
Tijdens dit project zijn er tijdelijk camera’s aan de loopbrug over de stuw van Borgharen gemonteerd om beelden van het langsdrijvend afval te maken. Hiermee is geprobeerd antwoord te krijgen op twee vragen: Wat is de beste cameralens voor het monitoren van plastic afval dat onder kunstwerken doordrijft? en: Hoe goed kan een camera gecombineerd met Artificial Intelligence (AI) algoritmes het transport van plastic afval vaststellen?
Gemeenten mogen handhavend optreden tegen bedrijven die hun zwerfafval niet opruimen binnen een straal van 25 meter rondom hun zaak. Maar sinds de invoering van de Omgevingswet is de 25-meterregel geen nationale regel meer, maar een lokale regel. Om de regel ook in de toekomst te kunnen gebruiken, moeten gemeenten dit zelf opnemen in hun omgevingsplan of afvalstoffenverordening.
Dit rapport gaat over hoe we afval in rivieren bestuderen en focust op het analyseren van gegevens. We kijken vooral naar het onderzoeken van de afvalgegevens. Hierbij wordt kennis gebruikt van het bestuderen van afval op stranden.
Rijkswaterstaat WVL ontwikkelt in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een strategie om (plastic) zwerfafval in rivieren te monitoren. Het doel van deze monitor is het beantwoorden van beleids- en beheerdersvragen rondom zwerfafval die spelen binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat.
Zijn er in jouw gebied ophopingen van plastic zwerfafval op rivier oevers of op stadskades? En weet je niet precies waar dit zwerfafval vandaan komt? Dan helpt dit document je vooruit. Het is speciaal gemaakt voor gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders langs grote rivieren om stap voor stap een goede gebiedsanalyse uit te voeren. En daarna bronnen van plastic zwerfafval in jouw beheergebied aan te pakken.