Nieuwsbrief Zwerfafval - april 2024

april 2024

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.

Training Verander gedrag (nog enkele plaatsen beschikbaar)

In deze gratis algemene training ‘Verander gedrag’ gaan we dieper in op de theorie van gedragsverandering. Je maakt kennis met de principes van gedragsverandering, toegespitst op het tegengaan van zwerfafval. Hoe motiveer je mensen het goede gedrag te vertonen en hoe ga je om met weerstand? En hoe zet je een interventie optimaal in? Deze training leert je om via gedragsverandering en interventies zwerfafval in jouw gebied aan te pakken.

Zwerfafvalcongres 2024: zet jezelf op de interesselijst

Houd jij je als gemeente, waterschap, provincie of andere gebiedsbeheerder bezig met zwerfafval? Mis dan het Zwerfafvalcongres 2024 niet, op woensdag 20 november in de Jaarbeurs in Utrecht! Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert dit congres, speciaal voor medewerkers van gebiedsbeheerders die zich bezighouden met zwerfafval. Schrijf je nu in voor de interesselijst en blijf op de hoogte!

Inge Verlaan, gemeente Kampen: ‘Mijn grootste tip? Visualiseer!’

Als beleidsadviseur afval en reiniging is Inge Verlaan elke dag bezig om de gemeente Kampen een stukje schoner te maken – samen met collega’s, bewoners, ondernemers en vrijwilligers. Die aanpak is succesvol: inmiddels zijn er meerdere zichtbare projecten in de stad, zoals de Peukenbrigade en de snoeproute. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Die moet ‘kort, duidelijk en visueel’. Hoe dat precies zit? Je leest het in het volledige interview met Inge op www.schoudersonderschoon.nl.