Nieuwsbrief Zwerfafval - maart 2023

maart 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Keuzehulp zwerfafvalcampagnes

Dit voorjaar is hét moment om te starten met een zwerfafvalcampagne. Kies je voor ‘Natuurlijk raap je ook iets op’, de campagne die afgelopen najaar een landelijke boost kreeg? Of ga je aan de slag met ‘Zo gefikst’? Gebruik de keuzehulp om te bepalen welke campagne je het best kunt inzetten en doe mee!

Steeds meer duidelijkheid over vergoeding zwerfafval aan gemeenten

In het dossier zwerfafval was 1 januari 2023 een historische datum. Op die datum trad de Uitgebreide Producenten-Verantwoordelijkheid (UPV) voor zwerfafval in werking. Vanaf dat moment zijn producenten verplicht mee te betalen aan de kosten voor zwerfafval. De huidige zwerfafvalvergoeding die gemeenten de afgelopen jaren ontvingen vervalt. Waar kunnen gemeenten op rekenen? De NVRD zette het op een rij in het GRAM-artikel Vergoedingen zwerfafval 2023 (direct onder het kopje 'Documenten').

Training verander gedrag

Ook dit voorjaar organiseren we weer gratis trainingen op het gebied van zwerfafvalpreventie en gedragsverandering. De trainingen zijn speciaal ontwikkeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Je kunt je nog inschrijven voor de training Verander gedrag die op 6 april begint.

Schrijf je nu in!

Landelijke opschoondag

Tijdens de 21ste Landelijke Opschoondag op 18 maart is weer veel zwerfafval opgeruimd door vrijwilligers in het hele land. Er wordt niet meer bijgehouden hoeveel kilo de deelnemers hebben opgehaald, maar wel is duidelijk dat ze vooral blikjes en sigarettenpeuken vonden, en poepzakjes voor honden.

23 ideeën tegen zwerfafval

Van een opruimactie op SUP-boards tot een speciale kinderclub tegen zwerfafval. Er gebeurt veel op het gebied van zwerfafvalcampagnes en -communicatie. Op Schouders onder Schoon staat een speciale inspiratielijst met de opvallendste schoon-initiatieven van het afgelopen jaar. De lijst bevat 23 ideeën tegen zwerfafval: van februari tot december en van Haarlem tot Maastricht. Je kunt je aansluiten bij initiatieven of collega’s vragen naar ervaringen. Samen maken we de schoon-boodschap sterker.

Bekijk de inspiratielijst

Meppel opnieuw in 1 dag schoon

In 2022 was het een groot succes: ‘Meppel in 1 dag schoon’. Op 9 maart 2023 werd Meppel voor de tweede keer zwerfafvalvrij gemaakt. Meester Sander, wethouder Klaas de Vries en Trashpacker Tijmen Sissing trapten de actie af. Dat werd gevolgd door de deelnemers via een speciale livestream. De 1.423 deelnemers vonden 20.645 voorwerpen; een behoorlijke stijging in vergelijking met 2022. Meppel was nog nooit zo schoon.