Meppel opnieuw in 1 dag schoon

In 2022 was het een groot succes: "Meppel in 1 dag schoon." De actiedag kreeg zelfs landelijke aandacht via social media en het NOS Journaal. Donderdag 9 maart 2023 werd Meppel voor de tweede keer zwerfafvalvrij gemaakt. Meester Sander, wethouder Klaas de Vries en Trashpacker Tijmen Sissing trapten de actie af voor MFK Het Palet in Meppel. De aftrap werd gevolgd door de deelnemers via een speciale livestream. De 1.423 deelnemers vonden 20.645 voorwerpen een behoorlijke stijging in vergelijking met 2022. Meppel was nog nooit zo schoon.

Het initiatief ‘In 1 dag schoon’ ondersteunt gemeenten bij het opruimen van zwerfafval en heeft als doel de stad of gemeente in één dag zwerfafvalvrij te maken. Het initiatief betrekt een breed publiek bij het schoonmaakproces, waaronder scholen, vrijwilligers en bedrijven. De betrokkenheid van zoveel mensen vergroot niet alleen het effect van de actie, maar creëert ook een gevoel van gemeenschapszin en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Een belangrijk onderdeel van de actie is de Rubbiz-app, die deelnemers kunnen gebruiken om foto's van het verzamelde afval te uploaden. Voor elke foto ontvangen deelnemers een bedrag van € 0,11, dat ze kunnen doneren aan een goed doel van hun keuze in de app. Dit creëert niet alleen extra motivatie voor deelnemers om actief deel te nemen aan de schoonmaakactie, maar draagt ook bij aan de ondersteuning van lokale organisaties die zich inzetten voor een schone leefomgeving. Na afloop wordt een online zwerfafvalkaart gecreëerd van het gevonden afval.

Tijdens de actie werd extra aandacht besteed aan het recycling proces door voorlichting bij de Cruise to Reduce bus onder begeleiding van Tijmen Sissing. Via video's van Meester Sander kregen de kinderen instructies en werd er getoond hoe het afval verwerkingsproces verloopt in de gemeente Meppel.

Wil je jouw gemeente ook Schoon in 1 dag? Meld je dan bij Addie Weenk: addie.weenk@rws.nl