Nieuwsbrief Zwerfafval - september 2022

september 2022

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Online inspiratiesessie over nieuwe zwerfafvalcampagne

Je heb ‘m vast al voorbij zien komen, de zwerfafvalcampagne van de Rijksoverheid. Ook veel gemeenten en andere organisaties doen mee aan de campagne! Wil je inspiratie over hoe je aan kan haken? Wil je vertellen hoe jouw organisatie de campagne gebruikt en wat de reacties zijn? Kom dan naar een van de online sessies over de campagne Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op.

Op dinsdag 27 september en dinsdag 4 oktober kun je zien hoe je als gemeente, gebiedsbeheerder, bedrijf of andere organisatie eenvoudig en effectief met deze zwerfafvalcampagne aan de slag gaat.
Op Schouders onder Schoon vind je meer informatie. En bekijk de video!

8–11 november: Netwerkweek Zwerfafval 2022

Van 8 tot en met 11 november 2022 is de Netwerkweek Zwerfafval Samen op weg naar minder zwerfafval. Heb je je al aangemeld?

Deze week is bedoeld voor beleidsambtenaren van gemeenten, provincies, waterschappen, gebiedsbeheerders en natuurterreinbeheerders.

Vernieuwde webpagina over monitoring van zwerfafval in, op en langs rivieren

Rijkswaterstaat werkt in opdracht van het ministerie van IenW aan een monitoringstrategie om inzicht te krijgen in de problematiek en de trends van zwerfafval in rivieren (waaronder macroplastics). We ontwikkelen en testen meetmethoden op verschillende plekken langs, in en op rivieren. Dit leidt uiteindelijk tot een structureel monitoringprogramma.

Op de vernieuwde webpagina vind je overzichtelijke informatie over onze aanpak, lopende onderzoeken en de laatste publicaties. Dus neem zeker even een kijkje!

De landelijke zwerfafvalcampagne is gestart!

De campagne Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op is op 12 september afgetrapt met een evenement op het strand van Scheveningen. Vanaf nu kom je de campagne overal tegen: op de radio, in abri’s én online. Doel van de campagne is mensen te stimuleren om af en toe zwerfafval op te rapen.

Landelijke en lokale communicatie kunnen elkaar flink versterken. Sluit je dus aan bij de nieuwe zwerfafvalcampagne, dan is onze omgeving straks een stuk schoner!
Download de toolbox met campagnehandleiding, posters, beelden voor social media en nog veel meer. Vragen? Mail naar zwerfafval@rws.nl.

Meld je nog snel aan voor de zwerfafvaltraining Voorkom bijplaatsing

Vanaf 29 september geven we de training Voorkom bijplaatsing opnieuw. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, dus als je snel bent kun je je nog aanmelden!