Nieuwsbrief Zwerfafval - mei 2022

mei 2022

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Landelijke zwerfafvalcampagne: deel jouw campagneplan

Zwerfafval, natuurlijk raap je ook iets op! Onder die noemer wordt van 12 september tot en met 23 oktober 2022 een Rijksbrede campagne tegen zwerfafval gehouden. Word ook medezender van deze campagne door de toolbox te gebruiken. Je vindt ‘m vanaf 8 juni op schoudersonderschoon.nl. Hiernaast zie je alvast een voorproefje: een voorlopige schets van het campagnebeeld.

Écht impact maken dit najaar? Maak de plannen voor jouw campagne nu alvast concreet en deel ze met ons via zwerfafval@rws.nl. Je kunt ons ook mailen voor advies over de inzet van de campagne. Eerst meer weten? Download de factsheet Landelijke zwerfafvalcampagne.

Meer zwerfafval in de Waddenzee

Na een daling in 2020 is er dit jaar bij het jaarlijkse onderzoek naar zwerfafval in de Waddenzee meer zwerfafval gevonden. Het gaat vooral om plastic, keramiek en paraffine. Er is nog geen goede verklaring voor de stijging.
Lees het hele artikel.

Onderzoeken naar microplastics

Microplastics zijn een belangrijke bron van vervuiling, daarom zijn er initiatieven die op verschillende punten in de keten van productie tot verontreiniging ingrijpen, zoals bij de bron, de transitieroutes en als aan het eind van de keten microplastics al (bijna) in het milieu terechtgekomen zijn.
In de reeks Deltafacts van STOWA verschenen deze rapporten:

Weinig kosten, groots resultaat: aan de slag met campagne ‘Zó gefikst!’

Pizzadozen, koffiebekers en lege blikjes: parken en strandjes kunnen er in dit seizoen weer vol mee liggen. De campagne ‘Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!’ stimuleert jongeren en gezinnen hun afval op te ruimen na verblijf in een recreatiegebied. Gebruik jij ‘m al? Met de materialen uit de toolbox kun je als gebiedsbeheerder voor een relatief laag bedrag een mooie en effectieve campagne inzetten. Download gratis het vernieuwde campagnemateriaal en verminder zwerfafval in jouw gemeente of gebied.

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek:

De resultaten van 2021 van de Landelijke meting van schoonheidsbeelden en samenstelling van zwerfafval in het kader van de landelijke zwerfafvalmonitor.

Onderzoeksresultaten voor 2021 van een kwantitatief onderzoek met als hoofdvraag: is Nederland wat betreft zwerfafval schoner geworden, naar de mening van het algemeen Nederlands publiek?