Nieuwsbrief Zwerfafval -maart 2024

maart 2024

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.

Nederland Schoon, KIDV en Nedvang zijn samen: Verpact

Sinds 1 maart 2024 zijn de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de uitvoerende organisaties Nederland Schoon, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Nedvang samen ‘Verpact’. De nieuwe organisatie blijft wettelijk verantwoordelijk voor het inzamelen en recyclen van verpakkingsafval in Nederland. Daarnaast houdt Verpact als taak het beheer van het statiegeldsysteem, de adviesrol over duurzaam verpakken en de aanpak van zwerfafval. Lees verder op de site Supporter van Schoon.

Zwerfafvaltraining Verander gedrag: schrijf je nu gratis in!

Ook dit voorjaar geeft Rijkswaterstaat weer een gratis training op het gebied van zwerfafvalpreventie en gedragsverandering, speciaal ontwikkeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt. Dat zeggen de deelnemers aan eerdere trainingen.

Ervaar het zelf vanaf 23 mei in de fysieke training 'Verander gedrag'.

Zwerfafvalcongres 2024: zet jezelf op de interesselijst

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat organiseert op woensdag 20 november het Zwerfafvalcongres, speciaal voor medewerkers van gebiedsbeheerders die zich bezighouden met zwerfafval. Ben jij werkzaam bij een gebiedsbeheerder en geïnteresseerd in deelname aan het congres? Schrijf je dan nu in voor de interesselijst en blijf op de hoogte!

Start vandaag nog jouw zwerfafvalcampagne

Dit voorjaar is hét moment om te starten met een zwerfafvalcampagne. Schouders onder Schoon biedt meerdere campagnes kosteloos aan. Gebruik afvalbakstickers van ‘Zo gefikst’ om mensen te stimuleren afval op te ruimen na verblijf in een recreatieplek. Ook de campagne ‘Natuurlijk raap je ook iets op’ is weer beschikbaar. Vele gemeenten gingen je al voor. Advies nodig? Mail zwerfafval@rws.nl.

Bekijk de gratis toolboxen

Heb jij je al aangemeld voor de impactsessie op 11 april?

Dit jaar krijgen alle gemeenten geld vanuit de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zwerfafval (UPV). Maar hoe zorg je dat je over dat geld kunt beschikken voor een extra aanpak van zwerfafval? Laat je bijpraten tijdens de interactieve online impactsessie op donderdag 11 april om 9.30 uur.

Voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Meer weten en aanmelden.

Jasper Fleers van De Groene Lobby: ‘Ik ben een commerciële hippie’

Hét projectbureau voor duurzame verandering. Zo omschrijft oprichter Jasper Fleers De Groene Lobby. ‘We brengen mensen en groene ideeën samen. Zo versnellen we de transitie naar een duurzame wereld.’ Drie stappen staan centraal in zijn gedachtegoed: inspireren, motiveren en faciliteren. Hoe dat precies zit, én waarom Jasper zichzelf een commerciële hippie noemt, lees je op www.schoudersonderschoon.nl.

Rectificatie

Nee, we hebben geen glazen bol. Waar we in de vorige nieuwsbrief over de Lekstrandjes schreven "Een terugblik toont aan dat het zwerfafval hier in 2024 is verdwenen", bedoelden we: in 2023.