Nieuwsbrief Zwerfafval - januari 2023

januari 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Impactsessie zwerfafvalcampagnes op 14 februari

Hoe pakken andere gemeenten en organisaties de communicatie over zwerfafval aan? Welke campagnes zijn er, waarbij je (gratis) kunt aansluiten? Over deze onderwerpen gaat de eerste impactsessie van Schouders onder Schoon van 2023. Dinsdag 14 februari, om 10.30 uur, online via MS Teams. In het voorjaar klaar zijn voor de start van het seizoen? Meld je aan, of tip een collega!

Zwerfafvaltrainingen voorjaar 2023: schrijf je nu in!

Ook in 2023 geven wij weer gratis trainingen op het gebied van zwerfafvalpreventie, speciaal ontwikkeld voor gebiedsbeheerders. Dit keer alleen niet meer online, zoals we de afgelopen twee jaar genoodzaakt waren, maar fysiek op locatie (nabij station Utrecht Centraal)!

Je kunt je nu inschrijven voor twee trainingen: Verander gedrag en Voorkom bijplaatsing. Lees meer over de trainingen en schrijf je in!

Nieuw: doe mee en krijg gratis advies op maat

nbr-Samenwerkende-beheerders

Rijkswaterstaat deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar succesvolle aanpakken om plastic zwerfafval langs en in rivieren te voorkomen. Die kennis komt nu beschikbaar voor alle gebiedsbeheerders.
We helpen je bij het aanpakken van oorzaken en veroorzakers van plastic zwerfafval langs de grote rivieren in Nederland met een gratis advies op maat. We kijken wat bronnen kunnen zijn en welke aanpakken kunnen helpen. We adviseren over financiering en het krijgen van bestuurlijk commitment en kunnen meebetalen aan projectkosten.

Lees meer over de bronaanpak van plastic zwerfafval in en langs rivieren.

Jouw gemeente in1dagschoon?

Het concept ‘In1dagschoon’ is al succesvol toegepast in Tiel, Meppel, Hilversum (2x) en Amsterdam. Er zijn hulpmiddelen ontwikkeld waar nieuwe projecten hun voordeel mee kunnen doen. Ook in jouw gemeente?
Lees meer over Jouw gemeente in 1 dag schoon.

Nieuw: Toolbox (raam)stickers ‘Help jij ook mee?'

Deze toolbox bevat 10 verschillende stickers met een activerende boodschap: ‘Help jij ook mee?’ De stickers roepen voorbijgangers op om bij te dragen aan een schone omgeving. Ze vormen een effectieve manier om gedrag te beïnvloeden. De stickerontwerpen zijn vrij te gebruiken: Toolbox (raam)stickers ‘Help jij ook mee?’.

Pak je rol: Wendela Sandberg, voorzitter EndPlasticSoup

‘Ik kom uit de muziekwereld, daar spelen we samen ontzettend ingewikkelde symfonieën van Mahler. Als we dat kunnen, waarom zouden we de plasticsoup dan niet kunnen oplossen?’ Dat vindt Wendela Sandberg, voorzitter van stichting EndPlasticSoup. Deze stichting is een initiatief van verschillende Rotaryclubs en wil voor 2050 de plasticsoep de wereld uit helpen. Want uit Australisch onderzoek uit 2009 blijkt dat we iedere week zo’n 5 gram aan microplastics binnenkrijgen. ‘Evenveel als een creditcard per maand’, weet Sandberg. Met EndPlasticSoup werkt ze aan de hand van de drie A’s aan een versnelde aanpak van de plasticsoep.