Nieuwsbrief Zwerfafval - februari 2023

februari 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Zwerfafvaltrainingen voorjaar 2023: schrijf je nu in!

Ook dit voorjaar organiseren we weer gratis trainingen op het gebied van zwerfafvalpreventie en gedragsverandering. De trainingen zijn speciaal ontwikkeld voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders. Je kunt je nu inschrijven voor twee trainingen: Verander gedrag en Voorkom bijplaatsing.

Landelijke Opschoondag: ja, ik doe mee!

Zaterdag 18 maart is alweer de 21e Landelijke Opschoondag, georganiseerd door Nederland Schoon. Samen steken we de handen uit de mouwen en maken we onze straten, parken, pleintjes en grachten schoon. Van blikjes rapen tot buurtacties organiseren. Wat pak jij op?

Ja, ik doe mee!

Impactsessie Schouders onder Schoon: aan de slag met zwerfafvalcampagnes

Hoe pakken andere gemeenten en organisaties de communicatie over zwerfafval aan? Welke campagnes zijn er, waarbij je (gratis) kunt aansluiten? De gemeente Tilburg vertelde over de communicatieaanpak van Tilburg Schoon. Gemeente Meierijstad liet zien hoe je lokaal aan de slag kunt met de campagne ‘Natuurlijk raap je ook iets op’. Er kwamen nog drie campagnes voorbij: Zo gefikst!, Landelijke Opschoondag en de campagne bewustmakingsmaatregelen.

Bekijk de presentaties of check de factsheet!

Meppel voor de 2e keer in 1 dag schoon

Meppel wordt op 9 maart 2023 voor de tweede keer helemaal zwerfafvalvrij! Dat is de inzet van ‘Meppel in één dag schoon’. De gemeente gaat met vrijwilligers uit Meppel en Nijeveen de uitdaging aan: een gemeente zonder zwerfafval. Deelnemers kunnen er geld mee verdienen voor een goed doel naar keuze. Vorig jaar was de actie een groot succes. Ongeveer 1.500 scholieren, inwoners, vrijwilligers en ondernemers ruimden in de gemeente Meppel 19.000 stukken zwerfafval op.

Lees meer over Jouw gemeente in 1 dag schoon.

Gluren bij de buren: de Tilburgse zwerfafvalaanpak

Zelf het wiel uitvinden als het gaat om de aanpak van zwerfafval? Dat is niet nodig! In een nieuw interview op SchoudersonderSchoon.nl vertelt Natasja Bruens (adviseur Schoon) hoe zij met haar collega’s het schoonbeleid van de gemeente Tilburg vormgeeft en uitvoert. Met succes, want inmiddels zijn er al zo’n 3.500 zwerfafvalvrijwilligers actief. Meer weten? In het artikel geeft Bruens 5 tips voor andere gemeenten.

World Environment Day 2023

WorldEnvironmentDay-2023-nbr

Op 5 juni 2023 wordt de Wereldmilieudag georganiseerd. Het wereldwijde evenement van de VN, dat dit jaar vijftig kaarsjes mag uitblazen, wordt georganiseerd door Ivoorkust. De Nederlandse overheid is hoofdsponsor. Dit jaar staat in het teken van oplossingen tegen plastic vervuiling. Gemeenten, maar ook andere gebiedsbeheerders, kunnen op ten minste drie manieren een bijdrage leveren.

Lees verder: World Environment Day 2023