Nieuwsbrief Zwerfafval - december 2023

december 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Samen voor een schoon winkelgebied

Schouders onder Schoon heeft voor IenW een nieuwe video gemaakt met handige en eenvoudige tips om zwerfafval tegen te gaan. De video is speciaal voor supermarktmanagers. Want zij kunnen veel doen voor een schoon winkelgebied en zijn daar ook verantwoordelijk voor. Binnen én buiten. Met een boel klanten en personeel is dat een uitdaging. De tips in de video maken het een stuk makkelijker. Zo draagt de supermarkt bij aan een schone leefomgeving.
Bekijk de video op Schouders onder Schoon.

Pak je rol: Foundation The Wave

Als actief lid van hun hockeyclub zagen Niels-Olaf Bout en Olivier van Nieuwenhuizen elke zondag honderden plastic wegwerpbekers weggegooid worden. In de prullenbak én op de grond. Dat moest anders, vonden ze. Met Foundation The Wave helpen zij nu sportclubs om zwerfafvalvrij en meer circulair te worden. Want: ‘Clubs willen wel, maar ze weten vaak niet waar ze moeten beginnen.’
Lees het hele interview.

Schooncampagne starten? Gebruik deze inzichten!

De Haagse campagne ‘Schoon, doen we toch gewoon?’ vertelt sinds februari 2019 de verhalen van alle mensen die bezig zijn om de stad schoon te houden. Van straatvegers en vuilnisophalers tot vrijwillige zwerfafvalrapers. En dat werkt, laat een effectmeting zien. Gedragsveranderingsbureau Tabula Rasa voerde die uit tussen juli 2019 (nulmeting), september 2020 (tussenmeting) en oktober 2021 (nameting). De inzichten uit het rapport zijn relevant voor alle gemeenten die zelf een schooncampagne (willen gaan) voeren.
Bekijk het rapport.

AfvalCirculair.nl in een nieuw jasje

Graag laten we weten dat de site AfvalCirculair.nl een nieuwe homepage en een nieuwe indeling heeft. Met deze nieuwe homepage hebben we een overzichtelijke etalage van al onze werkzaamheden gerealiseerd, zodat je nog gemakkelijker kunt vinden wat je zoekt. Je kunt in de zoekbalk het onderwerp in typen waar je meer informatie over zoekt. Of op de blokjes op de homepage klikken. Benieuwd hoe het er nu uit ziet? Bekijk dan de website!

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek

Het zwerfafvalteam wenst u fijne feestdagen en een heel goed en schoon 2024!