Nieuwsbrief Zwerfafval - augustus 2023

augustus 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Raamstickeractie met schoon-boodschap bij strand-gerelateerde ondernemers

De aanpak van zwerfafval op het strand begint met goed vindbaar materiaal én eenvoudige motivatie van de strandbezoeker. Dat kan nu ook met raamstickers. Vanuit het Programma Schone Stranden benaderen we strand-gerelateerde ondernemers met de vraag of ze een raamsticker met de schoon-boodschap willen plaatsen. Wilt u als strandgemeente de actie ook in uw gemeente? Neem dan contact op met addie.weenk@rws.nl .

Download: drie video’s voor jongerencampagne sigarettenpeuken

Confronterende video’s met een knipoog: daarmee maken leerlingen van het Sint Ignatiusgymnasium in Amsterdam hun leeftijdgenoten bewust van microplastics in sigaretten. De video’s zijn nu beschikbaar en inzetbaar binnen jouw eigen campagne. Het sterke aan de video’s is dat ze gemaakt zijn voor en door jongeren. Grote kans dus dat deze insteek juist hen aanspreekt. Download de video’s op Schouders onder Schoon, gebruik ze ter inspiratie voor je eigen jongerencampagne of zet ze direct in, bijvoorbeeld op social media.

Voorbeeldbrief SUP voor gemeenten

Sinds 1 juli gelden er nieuwe regels voor wegwerpplastic. Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Om bedrijven en ondernemers te informeren biedt het ministerie van IenW verschillende communicatiematerialen aan. In de communicatietoolbox op minderwegwerpplastic.nl zijn nu ook drie voorbeeldbrieven opgenomen. Als gemeente kunt u deze brieven gebruiken om bedrijven en ondernemers te informeren over de regelgeving. De brieven zijn gericht aan (1) evenementenorganisatoren, (2) horecaondernemers en (3) kantoren, instellingen, bedrijven en verenigingen.

Schoon-boodschap op strandinformatieborden

Strandinformatieborden staan vaak op een mooie toegangsplek en bevatten heel veel informatie. Je kunt de borden ook gebruiken om een schoon-boodschap mee te geven aan strandbezoekers. Vanuit het Programma Schone Stranden is daartoe een extra paneel geplaatst op 16 plekken in Zuid-Holland. Graag zouden we deze actie uitbreiden naar andere provincies, gemeenten en opgangen. Bent u als gemeente of provincie geïnteresseerd in zo’n extra paneel, neem dan contact op met addie.weenk@rws.nl.

Verkiezingen schoonste strand en beste paviljoen

Op 27 juli werden op Ameland de jaarlijkse prijzen voor het Schoonste Strand van Nederland, het beste en schoonste paviljoen uitgereikt. Het werd een dubbelslag voor Zeeland, met Noord-Beveland als schoonste strand en Beachclub Perry’s uit het Zeeuwse Scharendijke als Beste Paviljoen van 2023. Lees meer over de Schoonste Strand – Strand Verkiezingen.

Bijdrage bedrijfsleven aan gemeentelijke aanpak zwerfafval

Gemeentelijke collega's die bezig zijn met de aanpak van zwerfafval hebben goed nieuws kunnen lezen: er is weer wat meer bekend over de vergoedingen vanuit het bedrijfsleven, zowel over:

Extra mogelijkheden dus om met de beschikbare kennis en tools tot effectieve schoon-plannen te komen!

Doe mee met de Canal Cleanups

Stichting Duurzame Innovatie en Recycle Valley werken aan schone waterwegen tussen Den Helder en Maastricht. Een uitdaging van zo’n 300 km lang, opgeknipt in diverse trajecten. Twee daarvan zijn in september aan de beurt. Op 16 september vindt een opruimactie plaats langs de Aa, tussen Den Bosch en Helmond. Op 23 september is er een cleanup langs de Leidsche en Oude Rijn, tussen de binnenstad van Utrecht en Bodegraven. Deelnemers maken de rivieren vrij van zwerfafval op hun eigen deeltraject van ongeveer 3 km. Ook meedoen? Meld je aan!

Zwerfafval? Aanpakken!

In al onze trainingen combineren we onze kennis van de problematiek en theorie over gedragsverandering met de laatste ontwikkelingen uit pilots en onderzoeken. Resultaat? Een praktische, goed onderbouwde aanpak waar je direct mee aan de slag kunt. Dat zeggen de deelnemers aan eerdere trainingen. Ervaar het zelf vanaf 12 oktober in de online training 'Verander gedrag'.

Microplastics in rivieren - eerste bevindingen van een nieuwe meetmethode

Microplastics zijn wereldwijd in opmars. Primaire bronnen van microplastics zijn zwerfafval en autobanden. We hebben nu een betrouwbare methode om microplastics in rivieren op een specifieke locatie te meten. De afgelopen drie jaar zijn proefmetingen gedaan in de Rijn bij Lobith en in de Maas bij Eijsden en Rotterdam. Zie de video.

Duits instituut zoekt Nederlandse partner-gemeenten voor Interreg-project naar effectieve maatregelen tegen zwerfafval

Het Duitse ISO-Institut bereidt een aanvraag voor een Interreg-subsidie voor. Doel is het ontwikkelen van een aantal concrete strategieën tegen zwerfafval. Die worden uitgevoerd bij de deelnemers, (stedelijke) gebieden, op locatie. Focus is gedragsverandering. Andere gemeentelijke partners komen uit Duitsland, België en Frankrijk. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar zwerfafval@rws.nl dan helpen we bij het contact met het ISO-Instituut.