Nieuwsbrief Zwerfafval - april 2023

april 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Nieuwe regelgeving wegwerpbakjes en -bekers: zo zorg je dat je er klaar voor bent

Vanaf 1 juli 2023 en 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor het gebruik van kunststof bevattende wegwerpbakjes en -bekers (wegwerpplastic). Op de website minderwegwerpplastic.nl vind je alle feiten over deze regelgeving op een rij plus voorbeelden van andere ondernemers. Voor gemeenten en andere gebiedsbeheerders: je vindt meer informatie op deze website

Online impactsessie 16 mei: samenwerken met vrijwillige zwerfafvalrapers

Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk bij de aanpak van het zwerfafvalprobleem. In veel gemeenten zijn raapgroepen actief. Hoe kun je zo’n community van zwerfafvalrapers het beste ondersteunen? Daarover gaat de online impactsessie ‘Samenwerken met vrijwillige zwerfafvalrapers’ op dinsdag 16 mei, 13.30 uur. Schrijf je in via het aanmeldformulier.

Personaliseer je zwerfafvalcampagne: Amersfoort geeft tips

Je eigen zwerfafvalcampagne op basis van bestaand en bewezen effectief materiaal? Amersfoort ging je voor! Afgelopen jaar gebruikte de gemeente de campagne ‘Natuurlijk raap je ook iets op’, mét gepersonaliseerde middelen. Echte Amersfoorters sieren de posters, op herkenbare plekken in de stad. Lees de case met tips van ‘afvalenthousiast’ Tessa van Kolfschoten.

Zo wordt jouw online campagne een succes

Hoe maak je van je online zwerfafvalcampagne een succes op social media? We vroegen het gedragsexpert Stefan van der Wal en de gemeente Groningen. Dat leverde veel do’s en ook don’ts op. Benieuwd naar alle tips en voorbeelden? Lees het hele artikel op Schouders onder Schoon.