Nieuwsbrief Zwerfafval - november 2022

november 2022

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Kennis en ervaringen delen tijdens Netwerkweek Zwerfafval

Ruim honderd gebiedsbeheerders en andere geïnteresseerden deden begin november mee met de Netwerkweek Zwerfafval van Rijkswaterstaat. Dat betekent: halen, maar ook brengen. Want wie on- of offline aanwezig was, mocht luisteren, maar praatte ook mee over beleid en uitvoering voor 2023.

Welk type zwerfafval past het best bij jou?

Trashmatchmakers (c) Dorien Hein

Ben jij een Doppenraper, Peukenpakker of Blikvanger? Zomaar een paar categorieën uit de Trash Match. Met deze ‘persoonlijkheidstest’ weet je direct welk zwerfafval jij onderweg kunt oprapen. In oktober brachten de makers van de test én de Fietsersbond het initiatief onder de aandacht van het grote publiek. Ze gingen in gesprek met wandelaars en fietsers in de buurt van Amelisweerd. De reacties zijn enthousiast: voorbijgangers beloven hun steentje bij te dragen.
De Trash Match is ontwikkeld in het kader van de zwerfafvalcampagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Lees welk type zwerfafval het best bij jou past op Schouders onder Schoon. En doe de test!

Hilversum voor de tweede keer in 1 dag schoon

Logo in 1 dag schoon2.400 mensen gingen op vrijdag 16 september de straat op in Hilversum. Gewapend met vuilniszak en afvalprikker gingen zij net als vorig jaar de uitdaging aan: Hilversum in 1 dag schoon. Dat is aardig gelukt: scholieren, vrijwilligers en bedrijven hebben samen maar liefst 68.880 m2 aan zwerfafval opgeruimd. Projectcoördinator Kor van der Bij is heel tevreden over de resultaten van de tweede editie van het schoonevenement. ‘Het aantal deelnemers is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.’
Ook in Tiel, Meppel en Amsterdam zijn inmiddels goede ervaringen opgedaan met In 1 dag schoon. Welke gemeente volgt?

Kamerbrief over inzamelpercentages van kleine plastic flesjes

Staatssecretaris Heijnen (IenW) stuurt de Tweede Kamer een overzicht van de inzamelpercentages van kleine plastic flesjes. Voor het ministerie heeft Rijkswaterstaat onderzocht hoeveel blikjes, kleine plastic flessen en drankenkartons er tussen het zwerfafval zaten in de eerste helft van 2022. De Staatssecretaris stuurt deze monitoring drankverpakkingen in het zwerfafval mee.