Nieuwsbrief Zwerfafval - maart 2022

maart 2022

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Gezamenlijke aanpak zwerfafval in de Biesbosch van start

Zwerfafval is een probleem, zeker in de Biesbosch. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Rijkswaterstaat aanpakken ontwikkeld om zwerfafval te voorkomen. Op basis van deze kennis worden pilots uitgevoerd. Om het afvalprobleem in de Biesbosch aan te pakken, gaan verschillende partijen de komende twee jaar intensief samenwerken in de campagne ‘Samen houden we de Biesbosch schoon’.

Getest, vernieuwd en geslaagd: aan de slag met campagne ‘Zó gefikst!’

Na recreatie in parken en op strandjes blijft er wel eens wat liggen. De campagne ‘Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!’ stimuleert jongeren en gezinnen hun afval op te ruimen na verblijf in een recreatiegebied. Download daarom – kosteloos - het vernieuwde campagnemateriaal om zwerfafval in jouw gemeente of gebied te verminderen. Zo zet je dit voorjaar voor een klein bedrag een effectieve campagne neer!

Landelijke campagne tegen zwerfafval in de maak

Raap één stuk zwerfafval per dag: die oproep doen we in de nieuwe landelijke campagne over zwerfafval, die draait om het stimuleren van routinegedrag: ‘als ik naar buiten ga en ik zie zwerfafval, dan raap ik het gewoon even op’. Eén per dag is al genoeg. Een groot deel van de Nederlanders staat hier welwillend tegenover.
Doe ook mee om het bereik van de campagne te vergroten! Stuur een mail naar zwerfafval@rws.nl.

Welke campagne kies jij?

Dit voorjaar aan de slag met een zwerfafvalcampagne? Dat kan met ‘Zó gefikst!’ of met de nieuwe landelijke campagne, die binnenkort van start gaat. En het liefst natuurlijk met allebei. We zetten de pluspunten van beide campagnes voor je op een rij.

Volg de training Voorkom bijplaatsing

In de training Voorkom bijplaatsing, die start op 19 mei, leer je wat je kunt doen om bijplaatsing van restafvalzakken en grofvuil tegen te gaan. Je maakt kennis met de principes van gedragsverandering, toegespitst op het tegengaan van bijplaatsing. Hoe ga je om met weerstand? En wat kun je doen om een groter gebied (zwerf)afvalvrij te houden? Je leert stapsgewijs om gedragsbeïnvloeding in de praktijk toe te passen en zo het gedrag van mensen positief te veranderen.

Wat doet het ministerie van IenW aan zwerfafval?

Zwerfafval is een probleem van niemand in het bijzonder en juist daarom van ons allemaal. Gelukkig pakken velen hun rol in het verminderen van zwerfafval!
Ook de rijksoverheid werkt aan een écht schoner Nederland, samen met andere overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgers. Dit gebeurt met wetten en regels, speciale actieprogramma’s, educatie en monitoring – want meten is weten.
Benieuwd hoe dat precies in z’n werk gaat? Bekijk de video over de zwerfafvalaanpak van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.