Nieuwsbrief Zwerfafval - juli 2022

juli 2022

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Terugblik zwerfafvaltrainingen voorjaar 2022

Afgelopen voorjaar zijn er twee zwerfafvaltrainingen gegeven: Verander gedrag en Voorkom bijplaatsing. De deelnemers hebben beide trainingen als goed tot zeer goed beoordeeld. Positieve punten die terugkwamen in de evaluatie waren de kundige trainers, de concrete voorbeelden en tips, en het handige stappenplan waarmee gewerkt wordt. Een grote meerwaarde van de trainingen zat ‘m ook in de interactie tussen de verschillende deelnemers. Het delen van ervaringen en het sparren over elkaars casussen werd als zeer waardevol ervaren.

‘Voor elke professional die aan de slag gaat met het aanpakken van zwerfafval is deze gedragscursus een aanrader. Het biedt waardevolle inzichten en bruikbare technieken die zeker van pas zullen komen!’, aldus een deelnemer.

Ben je nu ook geïnteresseerd in deelname aan een van onze zwerfafvaltrainingen? De inschrijvingen voor dit najaar staan weer open!

Gebiedsanalyse gestart regio Arnhem-Nijmegen

Na de startbijeenkomst met verschillende gebiedsbeheerders in de regio is Rijkswaterstaat gestart met de inkoop van een gebiedsanalyse. Eind juni is een gespecialiseerd adviesbureau aan de slag gegaan met een gebiedsanalyse. Het bureau brengt de plekken in beeld waar plastic zwerfafval ontstaat. Dit kunnen zowel recreatie-strandjes langs rivieren zijn als bedrijven of horeca op stadskades. De resultaten worden na de zomer verwacht en op basis daarvan wordt een nieuwe bronaanpak gemaakt.

Doe ook mee met de nieuwe campagne ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’

Sinds kort is de toolbox ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’ beschikbaar. Daarmee kun je als gemeente, ngo of andere organisatie eenvoudig aansluiten bij de nieuwe, rijksbrede zwerfafvalcampagne: ‘Zwerfafval. Natuurlijk raap je ook iets op’. Tal van partijen gingen je al voor! Je kunt de campagne namelijk zó inzetten dat ‘ie het best past bij jouw doelgroep. Gebruik je de prullenbakstickers en raamposters, of kies je voor online zichtbaarheid op social media? Je leest er meer over op Schouders onder Schoon.

Let op: binnenkort ontvang je een uitnodiging voor een online bijeenkomst over deze campagne. Stel gerust daar je vragen of mail naar zwerfafval@rws.nl.

Pak je rol: Peter Smith, oprichter KLEAN en ‘zwerfielosoof’

AJ Smith voegt lege plastic flessen toe aan een halve globe van flessenMet zijn gele schoenen is Peter Smith, directeur van KLEAN, een opvallende verschijning in Amsterdam. Al sinds 2010 raapt hij iedere dag (minstens) één stukje zwerfafval op. Met zijn kunstwerken van zwerfafval wil hij aandacht vragen voor een denkfout: ‘Zwerfafval is een symptoom van iets groters: we denken dat het geen zin heeft om iets kleins te doen.’ Maar volgens Smith heeft het zeker zin iets op te rapen. En die gele schoenen? ‘Geel is een vrolijke kleur, het valt op als ik hiermee afval raap. Ik hoop mensen aan te sporen hetzelfde te doen.’

Lees het hele interview.

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek:

7 quick wins voor plasticvrije rivieren
Plastic zwerfafval in Nederlandse rivieren kunnen we het beste voorkomen door het bij de bron aan te pakken. In dit overzicht zijn zeven eenvoudige maatregelen op een rijtje gezet die je als gebiedsbeheerder kunt nemen om plastic zwerfafval in rivieren te verminderen. Zo werken we samen aan rivieren vrij van plastic.