Nieuwsbrief Zwerfafval - februari 2022

februari 2022

Logo_IenW_RWS

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten van Rijkswaterstaat bij de brede aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval Rijkswaterstaat.

Lees de online versie

Gedragstraining Schone Recreatiegebieden voor het recreatieseizoen nog doen?

In de training Schone recreatiegebieden leer je wat je kunt doen om zwerfafval bij recreatiestranden en in parken tegen te gaan. Je maakt kennis met de principes van gedragsverandering, toegespitst op het tegengaan van zwerfafval. Hoe motiveer je bezoekers hun afval mee te nemen en hoe ga je om met weerstand? En wat kun je doen om een groot gebied zwerfafvalvrij te houden? Je leert stapsgewijs om gedragsbeïnvloeding in de praktijk toe te passen en zo het gedrag van mensen positief te veranderen. De training bestaat uit 3 ochtenden. De eerste is op 21 april.

Deelnemer training Verander gedrag: "Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen. De training helpt me om op een andere manier tegen zaken aan te kijken en hier creatief mee aan de slag te gaan."

Campagne ‘Zó gefikst!’ in een nieuw jasje

Er is nieuw materiaal beschikbaar voor de campagne ‘Je plek schoon achterlaten. Zó gefikst!’. De campagne stimuleert jongeren én gezinnen hun afval op te ruimen na een verblijf in een park of recreatiegebied. Het nieuwe materiaal maakt het een stuk eenvoudiger om de campagne te personaliseren. Zo kun je als gebiedsbeheerder de materialen aanpassen voor gebruik binnen je eigen recreatiegebieden (stranden, parken). Gebruik deze campagnemiddelen om dit voorjaar voor een klein bedrag een effectieve campagne neer te zetten. De gemeenten Utrecht en Alphen aan den Rijn gingen je al voor. Advies nodig? Mail zwerfafval@rws.nl.

Pak ook je rol in de nieuwe landelijke zwerfafval-campagne

Goed nieuws! Aankomende mei/juni gaat vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een landelijke campagne over zwerfafval van start. De campagne staat in het teken van participatie: raap één stuk zwerfafval per dag. We nodigen gebiedsbeheerders, ngo’s en bedrijven uit om de campagne te gebruiken en zo zwerfafval tegen te gaan. Met elkaar hebben we een enorm bereik! Pak je rol en doe mee door een mail te sturen naar zwerfafval@rws.nl.
Voor de organisaties die al meedoen: we lopen op schema, het bureau is deze week geselecteerd. Binnenkort volgt meer info per mail.

Gemeente Hollands Kroon: ‘Aan de slag met zwerfafval? Begin bij de jeugd!’

Afgelopen najaar lanceerde de gemeente Hollands Kroon een zwerfafvalapp: Operatie Zuiver. Die motiveert scholieren spelenderwijs om zwerfafval op te ruimen. Het idee komt van de kinderen zelf, vertellen Nanneke Barends en Han van Egmond in een interview op Schouders onder Schoon. Als kernbeheerders bij de gemeente Hollands Kroon houden zij zich bezig met bewonersinitiatieven die gaan over de openbare ruimte. Met succes: door de app is al veel zwerfafval opgehaald en de kinderen zijn erg enthousiast.

Weggeefactie voor kustgemeenten

Vanuit het Programma Schone Stranden kunnen kustgemeenten een bedrag van max €500,- per gemeente aanvragen voor producten of diensten die een schoner strand bevorderen. Bijvoorbeeld borden met teksten en/of beelden die bezoekers aanzetten tot schoon-gedrag, de inzet van een clean team, strandpalen met strandzakjes of een speciale afvalbak.

Uitgelicht uit de kennisbibliotheek

Infographic Plastic zwerfafval in rivieren
Vanuit de plasticketen komen plastics in onze rivieren terecht. Deze infographic toont wat producenten, gebruikers, beheerders en beleidsmakers kunnen doen om zwerfafval in rivieren te verminderen.

Inspirerende zwerfafvalcampagnes wereldwijd : Van Australië tot Zwitserland
Over de hele wereld maakt men werk van minder afval op straat. Leer van de kennis en ervaring van ons internationale netwerk. Laat je inspireren door buitenlandse campagnes en onderzoeken.