Training Schone recreatiegebieden


Nederland heeft veel recreatiestranden en -oevers en parken waar we tijdens warme dagen graag verkoeling zoeken. Een veelvoorkomend probleem is helaas dat deze gebieden aan het eind van een drukke dag vaak vol liggen met zwerfafval. En dat is een slechte zaak: zwerfafval is storend voor bezoekers en schadelijk voor dieren en de natuur. Het is daarom belangrijk dat we zwerfafval tegengaan. In de training Schone recreatiegebieden leer je hoe je – ook tijdens drukke, warme dagen – de recreatiestranden en parken schoonhoudt.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren verschillende effectieve pilots uitgevoerd om zwerfafval op recreatiestranden te voorkomen. Wij willen deze kennis en ervaring graag delen met jou als gemeentemedewerker of gebiedsbeheerder en je ondersteunen bij het ontwikkelen van een effectieve zwerfafvalaanpak.

Hoe ziet de training eruit?

In de training Schone recreatiegebieden leer je wat je kunt doen om zwerfafval bij recreatiestranden en in parken tegen te gaan. Je maakt kennis met de principes van gedragsverandering, toegespitst op het tegengaan van zwerfafval. Hoe motiveer je bezoekers hun afval mee te nemen en hoe ga je om met weerstand? En wat kun je doen om een groot gebied zwerfafvalvrij te houden? Je leert stapsgewijs om gedragsbeïnvloeding in de praktijk toe te passen en zo het gedrag van mensen positief te veranderen.

De training bestaat uit drie blokken. Het eerste blok is een interactieve sessie waarin je meer leert over gedrag. Je leert hoe je het gedrag én de context kunt analyseren. Zo breng je in kaart wat je al weet over jouw situatie. Het tweede blok is ook weer een interactieve sessie: je maakt kennis met de verschillende interventies, hoe je een interventie kiest en leert hoe je een interventie goed toepast. Voor het derde blok bereid je een pitch voor, waarin je jouw persoonlijke casus presenteert aan de trainers en de rest van de deelnemers. Houd naast deze drie blokken ook rekening met een zelfstudietijd van circa 8 uur, voor het doornemen van het werkboek, het analyseren van je persoonlijke casus en het voorbereiden van je pitch. Het is na de training mogelijk om je interventieplan met ons door te nemen. Met onze feedback proberen we je plan van aanpak dan nog beter te maken.

In deze training leer je:

  • waarom we zwerfafval moeten aanpakken;
  • waarom mensen bepaald gedrag vertonen, hoe je de oorsprong van dit gedrag herkent en beïnvloedt;
  • hoe je een analyse uitvoert en jouw situatie in kaart brengt;
  • welke interventie je het beste kunt inzetten, hoe je deze toepast en hoe je bepaalt of deze effectief is.

De training bestaat uit drie dagdelen en er is zowel een digitale als een fysieke variant.

In 2024 geen training Schone recreatiegebieden. Wel interesse?
Dit jaar wordt de training 'Schone recreatiegebieden' niet gegeven. Heb je wel interesse in deze training, dan kun je dit ons laten weten door een mail te sturen naar zwerfafval@rws.nl. Bij voldoende geïnteresseerden kunnen we mogelijk volgend jaar deze training wel weer aanbieden.


Doelgroep
Gemeenten en gebiedsbeheerders
Aantal dagen
3 ochtenden
Zelfstudie
8 uur
Max aantal deelnemers
20

Verminderen zwerfafval in praktijk

Beheer jij ook een recreatiestand of park en ben je benieuwd hoe je de bezoekers nog beter kan faciliteren? En hoe je op drukke dagen zorgt dat er weinig zwerfafval in het gebied achterblijft?
Bekijk hoe ze in Nijmegen en Wageningen het zwerfafval op de recreatieoevers hebben verminderd.

Lees verder

Werkwijze met adviezen om de zwerfafvalproblematiek bij de bron aan te pakken met als doel schone parken en recreatiestranden en schone visplekken.

Integrale aanpak

Lees voordat je een training volgt op deze pagina meer over de integrale aanpak. Hier vind je een overzicht thema’s binnen de aanpak zwerfafval. Zo krijg je inzicht in de thema’s die in de training aan bod komen.