Nieuwsbrief Zwerfafval - januari 2024

januari 2024

Nieuwsbrief over zwerfafval. Voor meer informatie, zie de website Zwerfafval. Lees de online versie

Gebruik dit voorjaar de campagne ‘Zó gefikst!’

Het is nu nog nat en koud buiten, maar voor je het weet staat het voorjaar voor de deur. Met lekker weer gaan er weer meer mensen naar buiten. Voorkom als gemeente of gebiedsbeheerder zwerfafval met de campagne ‘Zo gefikst!’. Hiermee stimuleer je je inwoners hun afval op te ruimen na een verblijf in een park of recreatiegebied. De campagne bestaat uit offline materialen zoals posters, sjablonen, stickers en online producten waaronder gifjes, banners en social posts. Bekijk de campagne en zet ‘m in!

Advies op Maat voor Plasticvrije Rivieren

Werk jij bij een gemeente langs de grote rivieren? Houd je je bezig met zwerfafval en schoon en wil je meehelpen om de rivieren vrij te houden van plastics? Dan nodigen we je van harte uit voor de online informatiebijeenkomst Advies op Maat voor Plasticvrije Rivieren op 21 maart 2024 van 10.00 tot 11.30 uur.

Meld je aan voor de online informatiebijeenkomst!

Wat verandert er in 2024 op het gebied van zwerfafval?

Een nieuw jaar betekent nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zwerfafval. Sinds 1 januari 2024 geldt een nieuwe regel voor het gebruik van wegwerpplastic bij gebruik op de plek waar je bent. De maatregel is een volgende stap in de Europese SUP-richtlijn om plastic zwerfafval te voorkomen.

Lees verder: Wat verandert er in 2024 op het gebied van zwerfafval?

Webinar over regelgeving wegwerpplastic (SUP) op 4 maart

Op maandag 4 maart van 15:00 tot 16:30 uur organiseren we weer een webinar over de regelgeving wegwerpplastic. Tijdens dit webinar gaan we in op wat dit voor jou in de praktijk betekent. We geven hierbij praktijkvoorbeelden en beantwoorden meestgestelde vragen over het verbod op plastic wegwerpbekers en -bakjes bij consumptie ter plaatse vanaf 1 januari 2024.

Meld je aan voor het webinar!

Zo hebben jullie geholpen met het verbeteren van de nieuwsbrief

In december hebben wij jullie als lezers gevraagd een enquête over deze nieuwsbrief in te vullen. Ruim 100 mensen hebben hierop gereageerd, bedankt daarvoor! In de enquête zijn verschillende schrijfstijlen van de onderwerpregel en de artikelkoppen met elkaar vergeleken. Uit de resultaten bleek dat jullie een actieve schrijfstijl aantrekkelijker en interessanter vonden. Dat zijn mooie resultaten die we gaan toepassen in de nieuwsbrief!

Heb je andere tips of opmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar zwerfafval@rws.nl.