Nieuwsbrief Zwerfafval - februari 2024

februari 2024

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de pagina's over zwerfafval en microplastics op AfvalCirculair.nl. Lees de online versie.

Samen optrekken helpt tegen zwerfafval op strandjes aan de Lek

Vanaf het najaar van 2022 sloegen de gemeenten Wijk bij Duurstede en Buren de handen ineen met Rijkswaterstaat. Samen pakten zij het voortdurende zwerfafvalprobleem succesvol aan bij de strandjes bij Eethuys ’t Veer. Aan deze Lekstrandjes tussen Rijswijk en Wijk bij Duurstede lag voorheen altijd veel zwerfafval. Een terugblik toont aan dat het zwerfafval hier in 2024 is verdwenen.

Toevoeging na verzending: bedoeld is: in 2023.

Breng je zwerfafvalbronnen in kaart - informatiebijeenkomst 21 maart

Werk jij bij een gemeente langs de grote rivieren aan het vrijhouden van de rivieren van plastics? Neem dan deel aan de online informatiebijeenkomst ‘Gebiedsanalyses. Zo breng je bronnen van zwerfafval in jouw gemeente in kaart’ op 21 maart. Tijdens deze informatiebijeenkomst delen we onze kennis over succesvolle manieren om bronnen van plastic zwerfafval langs de rivier(en) in jouw gemeente te vinden. Schrijf je in!

Meld je aan: online impactsessie over SUP-gelden op 11 april

Producenten betalen sinds 2023 mee aan de kosten die gemeenten maken voor het opruimen van zwerfafval dat onder SUP valt. Hoe zorg je dat je over dat geld kunt beschikken voor een extra aanpak van zwerfafval?

Krijg antwoord op deze vraag tijdens de online impactsessie op donderdag 11 april van 9.30 tot 11.00 uur. Inschrijven kan nu al via het aanmeldformulier. Wil je bijdragen aan de interactieve impactsessie met jouw ervaringen? Mail naar zwerfafval@rws.nl.

In 1 dag je stad of gemeente zwerfafvalvrij

Met de In1DagSchoon challenge, een concept dat Rubbiz Foundation ontwikkelde samen met Rijkswaterstaat, ruim je in één goed voorbereide dag je hele gemeente op, met daarbij een langdurig gedragseffect op schoon. Doet jouw gemeente ook (weer) mee?

Save-the-date Zwerfafvalcongres 2024

Blok deze datum nu alvast in je agenda: 20 november 2024. En houd de komende zwerfafvalnieuwsbrieven in de gaten voor meer informatie.

Schoon samen je buurt of straat op!

Tijdens de Landelijke Opschoondag op 23 maart zijn er door het hele land opschoonacties om samen de buurt of straat schoon te houden. Sluit je aan bij dit evenement dat inmiddels grote bekendheid heeft.

Lees meer over de Landelijke Opschoondag.

Alles wat je wilt weten over zwerfafval op een site bij elkaar

De webpagina’s over zwerfafval en microplastics hebben een nieuwe, frissere ‘look’ gekregen. Ook de vindplaats is gewijzigd. Ben je op zoek naar inspiratie hoe zwerfafval aan te pakken, cijfers over zwerfafval, de nieuwe regels over zwerfafval en hun impact op gemeenten, en nog veel meer? Kijk dan op de nieuwe plek: https://www.afvalcirculair.nl/zwerfafval-microplastics/.