Nieuwsbrief Zwerfafval - september 2023

september 2023

In deze nieuwsbrief lees je over de activiteiten die Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van IenW uitvoert voor de aanpak van zwerfafval in de transitie naar circulaire economie. Meer informatie vind je op de website Zwerfafval.

Lees de online versie

Vanaf 12 oktober: Gratis training ‘Verander gedrag’

Ook dit najaar zullen we weer een gratis training gaan geven aan gebiedsbeheerders, deze keer online via MS Teams. Je kunt je nu inschrijven voor de training ‘Verander gedrag’ die begint op 12 oktober.
Lees meer over de training en schrijf je in!

Online impactsessie 2 november: De afvalbak als communicatiemiddel

De afvalbak is onze beste ambassadeur en gedragsbeïnvloeder voor een schone leefomgeving. Hoe zet je de afvalbak effectief in als communicatiemiddel? Hoe laat je de bak opvallen, welke boodschap zet je erop en hoe lok je het goede gedrag uit? Die vragen komen aan bod tijdens de online impactsessie ‘De afvalbak als communicatiemiddel’ op donderdag 2 november van 10.30 tot 12.00 uur. Inschrijven kan nu al via het aanmeldformulier. Wil je bijdragen aan de interactieve impactsessie met jouw ervaringen? Mail naar zwerfafval@rws.nl.

Jaap Dinkelman (IenW) pakt zijn rol: ‘Zwerfafval is vermijdbaar’

‘Iedereen heeft een rol in de aanpak van het zwerfafvalprobleem. Daar waar nodig kunnen we als overheid bijspringen, met subsidies, regelgeving of campagnes. Want zwerfafval is vermijdbaar en onnodig’, zegt Jaap Dinkelman, senior beleidsmedewerker Zwerfafval bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In een nieuw interview op www.schoudersonderschoon.nl vertelt hij over de zoektocht naar balans en effectiviteit én over zijn persoonlijke drijfveren.

Lees het hele interview

Lachgastoolkit voor gemeenten en milieustraten

Sinds begin 2023 zien gemeenten, inzamelaars en afvalverwerkers een grote toename aan illegale dumpingen van lachgascilinders in de openbare ruimte en bij het restafval. Dit leidt tot gevaarlijke situaties vanwege ontploffingsgevaar. De Wet milieubeheer verplicht gemeenten tot het inzamelen van huishoudelijk afval. Het Rijk heeft een toolkit ontwikkeld met informatie over lachgas, zodat gemeenten en milieustraten precies weten hoe ze moeten handelen.

Lees verder: Lachgastoolkit voor gemeenten en milieustraten.

Ontvang Gratis Advies op Maat voor Plasticvrije Rivieren op 2 november!

Werk jij bij een gemeente langs de grote rivieren? Houd je je bezig met zwerfafval en schoon en wil je meehelpen om de rivieren vrij te houden van plastics? Dan nodigen we je van harte uit voor de online informatiebijeenkomst Advies op Maat voor Plasticvrije Rivieren op 2 november van 10.00 tot 11.30 uur.

Hoe doen ze dat in het buitenland? Doneerring in Duitsland

Duitsland heeft al jarenlang ervaring met de doneerring. In dit Duitse rapport lees je over doneer-ringen aan afvalbakken om statiegeldflesjes en –blikjes in te zetten. Het bevat een overzicht van pro’s en contra’s (pag. 10 t/m 12) en voorbeelden uit verschillende Duitse gemeenten. Het stuk is uit 2015, maar de meeste argumenten gelden nog steeds.

Tips om verder te lezen: www.pfandgeben.de en https://www.pfand-gehoert-daneben.de/ met daarin hun studie https://www.pfand-gehoert-daneben.de/studie/.

Met dank aan Dion Nijskens, gemeente Venlo.