Inwoners/consumenten en de nieuwe regels over wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 mogen afhaal- en bezorglocaties wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer gratis meegeven. Hoe worden de ondernemers en consumenten in jouw gemeente hierover geïnformeerd? Dat lees je hieronder.

Info aan ondernemers

  • Als gemeente kun je ondernemers informeren en de weg wijzen. Deze site voor ondernemers helpt je daarbij.
  • Ondernemers vinden op de site posters die zij in de zaak kunnen neerzetten/ophangen.

Info aan consumenten

  • Consumenten worden door een public relations-campagne geattendeerd op de regels. De rijksoverheid informeert een groot aantal media over het onderwerp. Dit heeft nu al publicatie opgeleverd in een groot aantal media, waaronder bijvoorbeeld het NOS Journaal en Hart van Nederland (online). Ook veel lokale en regionale media berichten over de nieuwe regels.
  • De campagne-posters kun je vrij gebruiken en vind je in de toolkit. Gebruik deze gerust om de inwoners te informeren.

Eigen organisatie gemeente

  • De gemeente heeft zelf ook een interne organisatie waar de regels op van invloed zijn. Daarover meer in de ‘informatiefolder’.

Handig om je op de SUP-nieuwsbrief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te abonneren: Aanmelden nieuwsbrief single-use-plastics (SUP) regelgeving.

Meer weten over de nieuwe regels en de rol van de gemeente? Op deze pagina kun je daar meer over lezen. Download de ‘handige informatiefolder voor gemeenten’.