UPV elektr(on)ische apparaten


Biedt u elektr(on)ische apparaten als eerste op de Nederlandse markt aan?

Dan bent u volgens de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur verantwoordelijk voor het afvalbeheer van uw product. Dat betekent dat u het afvalbeheer van deze apparaten moet organiseren en betalen. Deze regelgeving heet ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV).

Het doel hiervan is: afgedankte elektr(on)ische apparaten meer en beter inzamelen, hergebruiken en recyclen.

Producten die binnen deze UPV vallen

Deze verplichtingen gelden alleen voor producenten van van elektrische en elektronische apparaten (elektr(on)ische apparaten). Dit zijn:

"apparaten die afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden om naar behoren te werken en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden en die bedoeld zijn voor gebruik met een voedingsspanning van maximaal 1 000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom."

Zowel elektr(on)ische apparaten die door consumenten als die door bedrijven worden gebruikt, vallen onder deze definitie.

Let op: Wanneer het product aan bovenstaande beschrijving voldoet, is het soms tóch uitgezonderd van deze UPV-verplichtingen. Om dat vast te stellen kunt u de volgende twee toelichtingen raadplegen:

  • De Handreiking reikwijdte regelgeving is een hulpmiddel voor bedrijven om te bepalen welke apparaten onder het begrip ‘elektrische en elektronische apparaten' vallen en dus UPV-plichtig zijn.
  • Het document Apparaat of component? licht toe wanneer er voor een elektr(on)isch onderdeel dat in de handel gebracht wordt wel of niet (en wanneer) producentenverantwoordelijkheid is.

Voor wie de verplichtingen gelden

Biedt u beroepsmatig elektrische en elektronische apparaten voor het eerst op de Nederlandse markt aan? Dan bent u een ‘producent’ van deze elektr(on)ische apparaten en moet u voldoen aan de UPV-verplichtingen. De gebruikte verkooptechniek is daarbij niet relevant, ook het online aanbieden valt eronder.

Voor het eerst op de markt aanbieden wordt ook wel ‘in de handel brengen’ genoemd. Het maakt daarbij niet uit aan wie u het elektr(on)ische apparaat voor het eerst aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld een ander bedrijf zijn dat het doorverkoopt, zoals een winkelier. Of de eindgebruiker van een elektr(on)isch apparaat, zoals een consument of een bedrijf.

‘Producenten’ kunnen in Nederland gevestigde fabrikanten of importeurs zijn, maar ook aanbieders uit het buitenland.

Wie de verplichtingen heeft voor het apparaat staat beschreven in artikel 1 van de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Kort gezegd is dit:

  • de fabrikant in Nederland die onder eigen naam of merk hier in Nederland apparaten als eerste in de handel brengt.
  • de handelaar in Nederland die onder eigen merk als eerste in Nederland apparaten verhandelt, niet onder het merk van de producent.
  • de importeur in Nederland die hier als eerste in Nederland apparatuur in de handel brengt.
  • een bedrijf in het buitenland dat rechtstreeks aan eindgebruikers (bedrijven of particulieren) hier in Nederland verkoopt, bijvoorbeeld via internet.

Aanmelden bij Stichting OPEN

Voor het UPV-systeem van producentenorganisatie Stichting OPEN is een 'algemeen verbindend verklaring' (AVV) afgegeven.

Dit betekent dat alle producenten en importeurs die elektrische en elektronische apparaten als eerste op de markt brengen zich moeten melden bij Stichting OPEN. Stichting OPEN voldoet namens u en de andere producenten collectief aan de UPV-verplichtingen. U betaalt de producentenorganisatie daarvoor een afvalbeheerbijdrage.

Neem contact op met Stichting OPEN, zodat u bij hen bekend bent en u kunt weten hoe zij de UPV-verplichtingen voor u naleven.

Verplichtingen in het kort:

1. Melden

De producentenorganisatie zorgt ervoor dat producenten geregistreerd zijn bij het Nationaal (W)EEE Register. Zorg dus dat u zich bij de producentenorganisatie aanmeldt, zodra u nieuw op de markt bent. Vraag de producentenorganisatie wat daarvoor de procedure is en welke informatie u moet aanleveren.

Verwerkers moeten zich registreren bij het Nationaal (W)EEE Register

Ook verwerkers hebben verplichtingen. Verwerkers van elektr(on)ische apparatuur moeten zich registeren bij het Nationaal (W)EEE Register.

Zie voor meer informatie de FAQ pagina.

2. Passend innamesysteem

De producentenorganisatie zorgt voor een passende beschikbaarheid van een innamesysteem voor elektr(on)ische apparaten. Hieronder wordt in ieder geval verstaan dat het innamesysteem:

  • het hele jaar beschikbaar is
  • niet alleen op een locatie waar de inname en het beheer van de afvalstoffen het meest kostenefficiënt is
  • gratis is voor degenen die de auto’s willen inleveren

Met ‘passend’ wordt ook bedoeld dat het innamesysteem aan de hieronder beschreven doelstellingen kan voldoen.

3. Minimumdoelstellingen

De producentenorganisatie moet elk jaar minimumdoelstellingen behalen voor inzameling, voorbereiding voor hergebruik en recycling. Deze doelstellingen zijn vastgelegd in de Richtlijn afgedankte elektronische en elektrische apparatuur (AEEA-richtlijn).

Een van de doelstellingen is 65% inzameling van de hoeveelheid in de handel gebrachte elektr(on)ische apparatuur.

Eisen voor verwerkers voor ‘passende verwerking’

Verwerkers hebben ook hiervoor verplichtingen. Voor een handeling met een afgedankt elektr(on)isch apparaat kan ‘passende verwerking’ en/of voldoen aan de toepasselijke normen en specificaties van de CENELEC Standard (voorheen WEEELABEX) verplicht zijn.

Wilt u hulp bij het bepalen of de verwerkingseisen gelden? Gebruik dan het stroomschema met toelichting van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Is (afgedankte) elektr(on)ische apparatuur afvalstof of niet?

Er zijn ook doelstellingen opgenomen voor nuttige toepassing. Naast recycling is voorbereiding voor hergebruik een vorm van nuttige toepassing. De handreiking 'Hergebruik en voorbereiden voor hergebruik van (afgedankte elektrische en elektronische  apparaten' gaat in op het onderscheid tussen voorbereiding voor hergebruik en hergebruik. Waar voorbereiding voor hergebruik wel wordt meegerekend in de doelstellingen, wordt hergebruik dat niet.

4. Export van afgedankte elektr(on)ische apparatuur

Er zijn eisen gesteld aan de overbrenging van afgedankte elektr(on)ische apparatuur naar een ander land.

Informatie voor bedrijven en consumenten die de afvalstoffen exporteren staat in deze folder van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De folder is ook beschikbaar in het Engels en Frans.

Wanneer is een elektr(on)isch apparaat afval? Raadpleeg deze handreiking:

Hulpmiddelen bepalen product of afval/afdanking EEA

5. Afspraken in de AVV

In de AVV elektrische en elektronische apparaten staat hoe de producentenorganisatie de wettelijk verplichte UPV collectief nakomt. Dit is vastgelegd in de overeenkomst die algemeen verbindend is verklaard, en is verder onderbouwd in de rest van de AVV-aanvraag. De afspraken gaan over de taken en verantwoordelijkheden van de producentenorganisatie in het UPV-systeem. Ook worden uw taken en verantwoordelijkheden als producent vastgelegd. De afspraken komen bovenop de wettelijke verplichtingen.

De afspraken gaan onder andere over hoe de producentenorganisatie producenten informeert over de resultaten van de doelstellingen. En over de hoogte van de afvalbeheerbijdrage en de manier waarop producenten die aan de producentenorganisatie betalen. En ook over hoe de producentenorganisatie het geïnde geld besteedt.

6. Jaarlijks verslag

Vóór 1 mei van ieder jaar moeten producenten de cijfers rapporteren van door hen in de handel gebrachte elektr(on)ische apparaten aan het Nationaal (W)EEE Register. Omdat er een algemeen verbindend verklaring (AVV) geldt, regelt de producentenorganisatie dit voor u.

Ook moet de producentenorganisatie jaarlijks een openbaar verslag publiceren.

Vraag de producentenorganisatie welke gegevens u voor deze verslagen bij hen moet aanleveren en wanneer.

Verwerkers moeten rapporteren bij het Nationaal (W)EEE Register

Verwerkers van elektr(on)ische apparatuur moeten jaarlijks rapporteren bij het Nationaal (W)EEE Register. Zie voor meer informatie de FAQ pagina.

Heeft u vragen?

Kijk bij de Veelgestelde vragen over de UPV elektr(onische) apparaten. Staat uw vraag hier niet bij, neem dan contact op met de Helpdesk Afvalbeheer.

Alle productgroepen: