Video riviermonitoring en bruggenobservatie

De video gaat over de missie om een nationale en structurele monitoring op te zetten om zwerfafval in rivieren en op oevers te monitoren. De bruggenobservatie is een van de eerste projecten die we binnen dit programma uitvoeren. Het geeft ons een beter beeld van de problematiek, een aanknopingspunt om de monitoring te valideren en verbeteren en meer informatie over hoe we het probleem kunnen aanpakken.

video: mp4

*Muziek speelt*

Beeldtekst: Riviermonitoring zwerfafval.

Eric Copius Peereboom – programmamanager afval en circulair, Rijkswaterstaat:
Als je ziet hoe mooi die natuur is en hoe geweldig en imposant die rivieren zijn en het plezier van schoon water zien, dat is geweldig. En dat wordt dan verstoord door pure onverschilligheid. Zwerfafval is een groot probleem in Nederland. Niet alleen op land, maar ook met name in rivieren is er verschrikkelijk veel zwerfafval te vinden, wat ook steeds verder afbreekt in kleine stukjes. Dus wat wij nu hebben gedaan is een monitoringprogramma ontwikkeld. Dus we pakken dat nu gestructureerd aan. Ook aan de hand van een routekaart waarbij we dus ook helder de ontwikkelpaden en de tijdspaden en de benodigde pilots in beeld hebben. Uiteindelijk om een structureel en kostenefficiënt monitoringprogramma te kunnen draaien. Dus dit is eigenlijk de ontwikkelfase en later krijgen we de echte structurele fase, waarbij er dus echt langjarig gemonitord gaat worden.

Sjoukje de Lange – PhD onderzoeker riviermorfologie Universiteit van Wageningen:
We zijn aan het tellen hoeveel drijvend rivierafval er langskomt. We kijken simpelweg naar beneden en we turven: wat zien we? Een petfles, een peuk, een plastic zakje. Zo meteen gaan we naar de rivierbank, naar de oever, en daar gaan we al het zwerfafval wat daar ligt, verzamelen. Dat nemen we mee naar het lab, daar gaan we het wegen en we gaan het meten en we gaan het categoriseren. Uiteindelijk kunnen we dat gebruiken om een beeld op te bouwen van de statistiek.

Nadieh Kamp – adviseur monitoring afvalstromen en circulaire economie, Rijkswaterstaat:
We weten nog heel veel niet over zwerfafval in onze rivieren. Door dit soort onderzoek te doen komen we steeds meer te weten over hoe zwerfafval zich gedraagt in onze rivieren, en met deze kennis kunnen het probleem veel beter aanpakken. Dus we kunnen betere maatregelen nemen en ook veel gerichter het probleem aanpakken.

*Muziek fadet uit*

Logo Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verschijnt in beeld.

Beeldtekst: Meer informatie?
Kijk op https://zwerfafval.rijkswaterstaat.nl
Een productie van Rijkswaterstaat in samenwerking met Wageningen University & Research.
Copyright 2021.