6700 deelnemers aan Amsterdam Cleanup Day

Enkele dagen voor de World Cleanup Day gingen op woensdag 14 september ruim 6000 schoolkinderen en begeleiders van 65 scholen uit Amsterdam en Weesp de straat op om zwerfafval op te ruimen. Daarnaast waren er ca 450 deelnemers vanuit verenigingen en bedrijfsleven.

Wethouder Zita Pels, Sander Mager (lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel, Gooi en Vecht), de bekende influencer en YouTuber Milan Knol en schooldirecteur Liselore Knigge verzorgden de aftrap op de 15e Montessorischool Maas en Waal stadsdeel Zuid. Met enkele boten is ook een deel van de grachten vrijgemaakt van drijvend zwerfafval. Het opgeruimde zwerfafval is vastgelegd met de Rubbiz-app, zodat deze gegevens gebruikt kunnen worden voor analyse en nieuwe plannen.

De Amsterdam Cleanup Day 2022 was een samenwerking van de Gemeente Amsterdam, Rijkswaterstaat, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Stichting Rubbiz Foundation en Plastic Soup Foundation. Het concept In1dagschoon is eerder toegepast in Tiel, Hilversum en Meppel. Hilversum heeft het dit jaar voor de tweede keer toegepast. De uitstraling en nazorg van de opschoondag zorgt voor een langdurig schoon-effect. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich melden bij addie.weenk@rws.nl.