Monitoring (zwerf)afval met camera’s

Razendsnel in beeld brengen waar welk afval ligt en daar de uitvoering op aansturen. Wie wil dat niet? Binnenkort is dit allemaal mogelijk met nieuwe technologie waarbij rijdende camera’s (zwerf)afval detecteren en categoriseren.

Bijplaatsingen

Op 4 maart 2020 liet de gemeente Amsterdam in haar datalab aan een grote groep belangstellenden zien hoe ze momenteel bijplaatsingen via rijdende camera’s kan registreren. De gemeente wilde dit doen omdat ze dan in staat is de bijplaatsingen gescheiden in te zamelen (o.a. karton, elektrische apparaten, kerstbomen, matrassen en vuilniszakken) zodat bepaalde stromen gerecycled kunnen worden. Hierdoor is men ook beter in staat efficiënte routes voor de verschillende inzamelvoertuigen te maken. De technologie (object detection kit) waar de gemeente gebruik van maakt is open source: d.w.z. men stelt het beschikbaar voor andere organisaties. Meer informatie hierover kun je vinden op:

Zwerfafval

De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Oosterhout zijn bezig om het systeem van objectdetectie aan te vullen met zwerfafval. De eerste resultaten hiervan zijn hoopgevend. Een camera is, met behulp van een algoritme, in staat om bepaalde types zwerfafval zoals blikjes en lachgaspatronen te detecteren waarna het via een kaart inzichtelijk gemaakt kan worden voor planners of uitvoerders. Frank Donkers van de gemeente Utrecht licht toe: “Het doel is een efficiëntere planning te maken voor de uitvoering. Met beeldherkenning willen we weten wat we waar, wanneer en in welke hoeveelheid opvegen. Zodat we in de toekomst door middel van nudging kunnen voorkomen dat het ergens vies wordt. Daarnaast gebruiken we de gegevens om te voorspellen waar het vies wordt: vegen wanneer het nodig is.” De gemeente Utrecht en andere gemeenten verwachten eind dit jaar meer te kunnen vertellen over de stand van zaken van dit project.

Litterati

Via de Litterati-app kan iedereen zwerfafval monitoren en aangeven of het een plastic flesje, blikje of iets anders is. Het nemen van foto’s van ieder stukje zwerfafval en het ‘taggen’ daarvan neemt best wat tijd in beslag. De bedenkers van de Litterari-app zijn bezig om dit te versnellen waardoor je net zo snel kunt opruimen met of zonder gebruik te maken van de Litterati-app. Bekijk dit filmpje om te zien hoe dat in zijn werk gaat.