Modulaire bank

In vakantieparken belandt meubilair door intensief gebruik soms al na 3 jaar bij het afval.

Banken worden bijvoorbeeld afgedankt vanwege een brandgat of snee. Herstoffering is tijdsintensief en vaak te duur. Ook komt er veel logistiek bij kijken. De recycling is ook problematisch; er zitten te veel verschillende materialen in die lastig te scheiden zijn.

Oplossing: een circulaire bank

De ambitie van Landal Greenparks is om in 2030 klimaatneutraal te zijn en zo min mogelijk gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. In dat kader ontwikkelden zij samen met OTDesign een circulaire bank.

Het ontwerp

  • Frame: de bank heeft een sterk frame met traditionele nosagvering van hoge kwaliteit (gehard staal). De vering is bevestigd met een klemsysteem om deze gemakkelijk uit elkaar te halen. Het frame moet minimaal 2 levenscyclussen van 7 jaar meegaan.
  • Hoezen: elk onderdeel van de bank heeft een aparte hoes die vastzit met klittenband, die daardoor gemakkelijk eraf te halen is. De hoezen worden per post verstuurd, waarna het park ze zelf kan monteren.
  • Armleuningen: de armleuningen (rank of stoer) zijn aanschroefbaar en uitwisselbaar. Het park kan de pootjes (hout en metaal) ook ruilen met andere parken.
  • Schuim: voor de recycling van schuim is nog geen oplossing gevonden. Het product moet goed zitcomfort bieden, brandvertragend zijn en een langere levensduur waarborgen. Het gekozen schuim gaat door het hoge  soortelijke gewicht ongeveer 2 levenscyclussen mee.
  • Kunstleer: Het voordeel van kunstleer is dat het goed schoon te maken en te onderhouden is. Het is nog niet duidelijk of het materiaal ook recyclebaar is.

De keten

  • Leveranciers: leveranciers weten goed hoe ze een bank comfortabel maken, maar nog niet altijd op welke manier materialen her te gebruiken of te recyclen zijn. Landal Greenparks en OTDesign hebben op dit gebied samengewerkt met Renewi om zich goed te informeren over de mogelijkheden.
  • Samenwerken en gewoon doen: voor een bedrijf alleen is het niet mogelijk een circulaire waardepropositie te bepalen. Er is samenwerking nodig met ketenpartners. Landal en OT wilden niet afwachten maar doen: begin ergens, zoek de verbinding op, ga het testen en daarna verbeteren. Gewoon doen versnelt het ontwikkelingsproces!
  • Nieuwe initiatieven: Landal merkt dat hun motto geland is bij toeleveranciers. Nieuwe leveranciers benaderen Landal met allerlei nieuwe circulaire ontwikkelingen, waaronder bedden, camping- en kinderbedjes.

"De mensen in de productie moesten anders leren bouwen, dat was in het begin lastig. Maar de  foto’s van drie jaar oude banken die met shovels overreden worden waren zo confronterend dat iedereen direct snapte dat het anders moet."

Het verdienmodel

  • Servicecontract: Landal koopt de bank met een servicecontract en na gebruik gaat deze terug naar OTDesign. Een leaseconstructies met servicecontract behoort ook tot de mogelijkheden en zal de komende
    jaren onderzocht worden.
  • Terugverdienen: de circulaire bank is 12-15% duurder in aanschaf, maar bespaart enorm veel handlingskosten, waardoor de hogere prijs snel is terugverdiend. Voor minder dan de helft van de prijs is de hoes te vervangen. Ook kan de bank met een lichte investering gemakkelijk een tweede leven krijgen.
  • Nog te kostbaar: stoffen van gerecycled materiaal met een hoge slijtvastheid zijn zeer duur (>100€/m, i.p.v. 15€/m). Qvadrat heeft een gerecycled materiaal dat aan die eis voldoet, maar het is nog te kostbaar voor toepassing in een vakantiepark.