Circulair ontwerp - Repareerbare pallet

Kunststof pallets zijn sterk maar raken tijdens gebruik toch beschadigd.

Kunststof pallets zijn sterk, goed te reinigen en hebben een lange levensduur. De markt voor kunststof pallets groeit.  Maar tijdens gebruik met heftrucks en
(elektrische) pompwagens raken ze toch regelmatig beschadigd. Omdat de pallets nu meestal als één geheel geproduceerd worden, is de schade onherstelbaar en moet de gebruiker de hele pallet vervangen.

De oplossing

Schoeller Allibert ontwikkelde een gepatenteerde oplossing voor de meest voorkomende schade gevallen. Bij foutief gebruik van elektrische pompwagens werd voorheen regelmatig de hele bovenkant van de pallet losgebroken van de onderkant. Met deze innovatie gaat dan alleen de goedkope plug kapot in plaats van de gehele pallet.

Hoe werkt het?

De pluggen zijn vervangbaar en  zo nodig de sleeplatten (skids) ook. Klanten kunnen alle onderdelen los bestellen en de pallet gemakkelijk zelf repareren. Kunststof pallets vormen op deze manier een goed alternatief voor houten pallets. Ze hebben een langere levensduur (minimaal 10 jaar), zijn zelf te repareren en het materiaal is goed te recyclen en daarmee bruikbaar voor nieuwe kunststof pallets.

Het ontwerp

 • Bevestiging: de skids zijn bevestigd door een plug met bajonetsluiting. Hierin zit een breekbare ring die af te stellen is op breuksterkte. Op deze manier kan men bij foutief gebruik van pompwagens de plug laten breken voordat er schade aan de rest van de pallet ontstaat.
 • Eén type: de skids zijn allemaal gelijk, evenals de pluggen. Hierdoor hoeft de klant maar één type van elk op voorraad te hebben (SKU: Stock Keeping Units)
 • Alleen plastic: de pallet is van virgin plastic gemaakt om de hoge performance ook zonder staalversterking te kunnen bereiken. Door het ontbreken van het staal is de pallet veel makkelijker en dus goedkoper te recyclen.
 • Demontabel voor recycling: voor veel recyclinginstallaties is het vermalen van grote kunststof pallets tot kleine stukjes moeilijk. De demontabele skids vergemakkelijken dit
  recyclingproces

De keten

 • Poolbedrijven: de klanten van Schoeller Allibert zijn veelal poolbedrijven. Bij grote open pools hebben bedrijven vaak een contract met dergelijke pool providers. Daarnaast hebben bedrijven zelf vaak kleinere gesloten pools. De bezettingsgraad bij een open pool is meestal veel hoger, maar er ontstaat vaak ook meer schade aan de pallets. Poolproviders hechten daarom veel waarde aan reparatie en recycling.
 • Terugkoopgarantie: Schoeller Allibert hanteert desgewenst een terugkoopgarantie voor de pallets. Bij een volgende bestelling strepen ze dan (een deel van) de materiaalfactor uit de kostprijs weg.
 • Reserveonderdelen: bij de repareerbare pallet gaat Schoeller Allibert reserveonderdelen verkopen. Klanten kunnen deze in de toekomst via de webshop bestellen.
 • Data over de performance van materialen: deze zijn nodig voor het maken van sterkteberekeningen. Schoeller Allibert heeft gemerkt dat leveranciers van bulk plastics zoals polyolefinen hierin niet veel tijd investeren. Zonder deze berekeningen ontwerpt iedereen met inefficiënte veiligheidsmarges en worden de veiligheidsmarges vaak gestapeld. Bij het ontwerp van de repareerbare pallet schakelde Schoeller Allibert daarom een extern bureau in om additionele sterkte berekeningen te doen voor het optimaliseren van het ontwerp

Duurzaamheid kan op meerdere manieren
worden bereikt.
De beste oplossingen zijn combinaties ervan.

In dit geval:
herbruikbaarheid +
repareerbaarheid +
recyclebaarheid.

Het verdienmodel

 • Cost of ownership lager: de investering of aanschafwaarde van deze pallet is hoger dan die van een normale pallet, maar de total cost of ownership is lager. De klant met een gesloten pool kijkt vooral naar de aanschafwaarde. De poolprovider in een open systeem beschikt over data over uitval en schade en heeft inzicht in de kosten daarvan. Poolproviders rekenen met de total cost of ownership en weten dat reparatie zich terugbetaalt.
 • Op de markt: Schoeller Allibert brengt de pallet sinds de zomer van 2019 op de markt