Circulaire bestrating

Dreigend grondstoffentekort in de bouw

De bouw is een van de sectoren die het meeste materiaal verbruikt. Maar de verwachting is dat er in Europa rond 2050 vrijwel geen grondstoffen meer voor deze sector te verkrijgen zijn. Circulaire alternatieven zijn dan ook hard nodig.

De oplossing

Dit inzicht motiveerde Studio Wae. Ze ontwikkelden de Circular Cityscapes tegel: een tegel van gerecycled beton met een vernieuwend ontwerp, geschikt voor bestrating in tuinen, opritten en pleinen.  Studio Wae heeft in 2019 het eerste circulaire perron opgeleverd aan ProRail in Bunde en in 2020 een tweede in Maarn. Naast bestrating ontwikkelt Studio Wae ook modulaire vloerkleden, gemaakt van afgekeurde tapijttegels

Het ontwerp

Hergebruikt materiaal: de tegels bestaan voor 76% uit circulair materiaal.  Beton uit gesloopte gebouwen of oude perrontegels wordt gebroken en gebruikt in  nieuwe tegels. Het hergebruikte materiaal wordt  aangevuld met (deels) niet-circulair cement, niet-circulair zand en kleurstoffen om de gewenste   kleur te krijgen.
Modulair design: het unieke design van de Circular Cityscapes tegel is modulair en kan daardoor in verschillende vormen worden gelegd zonder opsluiting. Doordat de tegels een licht conische vorm hebben, loopt het water gemakkelijk weg en past de tegel goed in een klimaatadaptieve tuin.
Uiterlijk en onderhoud: de tegels hebben een robuuste look, doordat er in het productieproces belletjes op het oppervlak ontstaan. Voor ProRail zijn de vellingkantjes van de tegel aangepast. Door de tegelranden een lichte ronding te geven ontstaat er een veel gladder oppervlak, dat het onderhoud van de tegel vergemakkelijkt.

De keten

  • Herkomst: het hergebruikte beton voor de Cityscapes tegel wordt gewonnen uit oude gebouwen, o.a. door partner New Horizon die gebouwen circulair sloopt. Voor de productie van de perrontegels levert ProRail zelf versleten tegels aan van een voormalig perron in Anna Paulowna, die volledig worden hergebruikt.
  • Productie: Studio Wae produceert de tegels niet zelf, maar bij een producent. Voor de productie wordt gebruikgemaakt  van speciale mallen. Daarnaast biedt
    Studio Wae onder de naam ‘The Right Wae Collection’ ook het gehele assortiment van de partner aan, uitgevoerd in circulair beton.
  • Milieuwinst: de productie van nieuw cement (en dus ook beton) heeft een grote milieu-impact. Hergebruik van deze materialen levert dan ook een flinke milieuwinst op. Op het nieuwe perron in Etten-Leur wordt 2.500m² circulaire tegels gelegd. Vergeleken met nieuwe tegels betekent dit een
    besparing van 61.611 kg CO² (ongeveer 60%) en 190.000 kg grondstoffen.

"Mensen kiezen voor de tegels

omdat ze deze mooi vinden.

Dat ze ook nog eens circulair zijn

is een leuk cadeautje."

Het verdienmodel

  • Verkoopprijs: de circulaire tegels zijn ongeveer 15-20% duurder dan conventionele tegels. De Circular Cityscapes tegels zijn sinds 2017 verkrijgbaar bij verschillende dealers. Grote projecten coördineert Studio Wae zelf.
  • Uniek ontwerp: De tegels zijn een groot succes. Voor veel consumenten is het unieke ontwerp de doorslaggevende factor. Dat de tegels ook duurzaam zijn, is een mooi cadeautje.
  • Onderbouwing duurzaamheid: Zakelijke klanten kiezen de tegels vaak vanuit duurzaamheidsoverwegingen. Er zijn een levenscyclusanalyse (LCA), een milieukosten-indicator (MKI) en een Madaster Circularity Indicator (MCI) beschikbaar. Deze ondersteunen inkopers bij het nemen en verantwoorden van beslissingen.