Pictogrammen
Op veler verzoek heeft Rijkswaterstaat standaardsets van kleuren, namen en pictogrammen voor afvalscheiding ontwikkeld. Deze pictogrammen zijn rechtenvrij beschikbaar gesteld. Het doel is meer afvalscheiding en betere kwaliteit door betere herkenbaarheid en uniformiteit.
Uniformiteit
De standaardsets zijn bedoeld voor alle communicatie rondom afvalscheiding bij huishoudens en vergelijkbaar afval dat bij bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties vrijkomt. Denk aan het gebruik op afvalbakken, websites en in afvalwijzers. Zo hoeven organisaties dit niet zelf te ontwikkelen en komt er meer uniformiteit in de communicatie in Nederland.
Ontwerpen voor negen afvalstromen
Hierboven en -onder ziet u een overzicht van de ontwerpen. De pictogrammen, kleuren en benamingen zijn zo gekozen dat ze in verschillende situaties snel herkenbaar zijn. Er is in het vooronderzoek door de ontwerpers en gedragsonderzoekers naar allerlei aspecten gekeken die invloed hebben op de begrijpelijkheid en herkenbaarheid. De plastic én glas afvalstroom verschilt per plek in Nederland, daarom zijn daar varianten voor verschillende situaties.
Bestanden downloaden
Na invullen van een formulier kunt u de bestanden direct downloaden. De bestanden zijn in verschillende formaten beschikbaar. Bij de bestanden vindt u ook de ‘Richtlijnen voor gebruik (pdf, 592 kB)’. Hierin staan de do’s en don’ts voor gebruik en een overzicht van de verschillende bestanden.
Gedrag
Om afvalscheiding te bevorderen zijn alleen kleuren, namen en pictogrammen natuurlijk niet voldoende. Het is belangrijk alle momenten te benutten om te zorgen dat mensen het afval in de juiste bak doen. Wij adviseren gebruik te maken van de bestaande kennis over afvalscheidingsgedrag.
Vragen?
Heeft u nog vragen over de pictogrammen of over afvalscheiding? Neem contact op met de Helpdesk Afvalbeheer.
Relevante links:
Het programma VANG Huishoudelijk afval (VANG-HHA) helpt gemeenten bij afvalscheiding, preventie en het sluiten van grondstofketens.
VANG Buitenshuis richt zich op het afval dat vergelijkbaar is met huishoudelijk afval uit de Kantoor-, Winkel en Dienstensector (KWD-sector).
Beide programma’s maken deel uit van het Rijksbrede programma Circulaire Economie.