Nieuwsbrief CE in de regio

Nieuwsbrief CE in de regio - nr. 9 februari 2024

Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!

Lees de online versie.

Naar het overzicht van de vorige nieuwsbrieven.

Buurgemeenten werken aan minder afval en verspilling

ffcfb321-6210-4561-bf71-0245e9ec86fa_thumb840-ezgif.com-webp-to-jpg-converterWil je als gemeente ook aan de slag om afval te voorkomen en verspilling tegen te gaan? Misschien is een Regionaal Afval Preventieakkoord wel iets om als gemeente naar te kijken! De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht in Noord-Brabant geven het goede voorbeeld en werken samen in dit akkoord.

Nieuwe ambtelijke rollen voor succesvolle transitie

Breakouts 5 gemeente amsterdamVoor de transitie naar een circulaire economie hebben ambtenaren andere rollen nodig, dat is de uitkomst van een leergemeenschap die afgelopen jaar liep bij gemeente Amsterdam. Volgens Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) dat deze leergemeenschap begeleidt, is de belangrijkste les om ambtenaren vertrouwen, ruimte en rugdekking te geven om buiten gebaande paden te gaan.

Aan de slag met circulair inkopen groendiensten?

Handreiking-Circulair-inkopen-vp-768x540Ieder jaar gaan heel wat reststromen uit de gemeentelijke groendiensten richting de verbrandingsoven. Zonde! Want er zijn heel wat meer duurzamere en circulaire alternatieven. Wil je weten hoe je aan de slag kunt met deze duurzame alternatieven voor groendiensten? Misschien is de Handreiking Circulair Inkopen Groendiensten iets voor jou of je organisatie.

Deze handleiding kwam tot stand door een samenwerking tussen beleids- en inkoopmedewerkers van twaalf gemeenten, twee waterschappen, de provincie Zuid-Holland en ondernemers in de regio.
Dit document ondersteunt je bij het vaststellen van ambities, het organiseren van interne structuren en het vormgeven van het inkoopproces. Hiermee krijg je praktische handvatten voor het circulair inkopen van groendiensten.

Aan de slag met de handleiding?

Het Nieuwe Normaal geeft standaardtaal aan circulair bouwen

Scherm_afbeelding-2023-12-06-om-10.53.29-1-1-620x349De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 10 procent van de nationale CO2-uitstoot. Om dit terug te dringen en voor een circulaire bouwsector te gaan, is standaardtaal nodig. Het Nieuwe Normaal brengt deze standaardisatie voor de bouwsector door circulair beleid te maken. Om circulaire opdrachten in de markt te zetten, maar ook voor bedrijven om circulaire concepten of verdienmodellen op te zetten. Verschillende gemeenten, zoals Utrecht en Amsterdam, hebben zich inmiddels aangesloten.

Goed idee? Circulair Fonds om circulaire economie te stimuleren

sigmund-aI4RJ-Mw4I-unsplash-scaled-1-1536x1024Kunnen we economisch blijven groeien zonder de aarde verder uit te putten? Hoe ziet zo’n systeem eruit, wat staat het in de weg en waar liggen kansen? Naar al deze vragen deed econoom Paul Schenderling onderzoek. Zijn conclusie? Voer een circulair fonds in, hiermee kunnen we bijvoorbeeld reparatie goedkoper maken.

Ruim 384 miljoen voor 22 nieuwe Regio Deals

kaart-selectie-5e-tranche-canvaHet Rijk trekt bijna 385 miljoen euro uit voor 22 regio’s. Met dit geld kunnen ze plannen uitvoeren die leven, wonen en werken voor inwoners beter maken. Dit is de vijfde ronde Regio Deals. In vier eerdere ronden zijn in totaal al 44 Regio Deals gestart. Later dit jaar zal – naar verwachting – een zesde ronde volgen.

Kom je ook naar het Textielcongres op 29 februari?

logo-vang-huishoudelijk-afvalHoe zorg je er binnen jouw gemeente voor dat inwoners minder vaak nieuwe kleren, maar vaker tweedehands kopen? Of hoe stimuleer je ze meer kleding te (laten) repareren? Je hoort er alles over tijdens het Textielcongres op donderdag 29 februari in Utrecht. Zo ga je in op voorbeelden uit de praktijk en leer je meer over nieuwe wet -en regelgeving.

Geef het door!

Dit is de nieuwsbrief met relevante nieuwsberichten voor medewerkers van decentrale overheden en regionale samenwerkingen die actief zijn om circulaire economie in beleid en programma’s te verankeren.

Heb je zelf een interessante bijdrage? Geef het aan ons door via CEregio@rws.nl.

En is deze nieuwsbrief interessant voor een collega? Stuur de nieuwsbrief gerust door!

Aanmelden nieuwsbrief ‘CE in de regio’