Circulair ontwerp - Modulaire koptelefoon

Jaarlijks 15 miljoen kilo aan koptelefoons weggegooid.

Ze hebben kleine mankementen of zijn vervangen door een nieuwer model. Een hoop materialen gaan hierbij verloren, terwijl dat eigenlijk niet nodig is.

Oplossing: modulaire koptelefoon leasen

Reden genoeg voor Gerrard Street om een modulaire koptelefoon op de markt te brengen. Het unieke aan  de koptelefoon van Gerrard Street is dat deze niet te koop is, maar wordt aangeboden met een leasemodel.

Hoe werkt het?

Voor een klein maandelijks bedrag krijgt de consument toegang tot een high-end koptelefoon. Wanneer er iets kapot gaat, stuurt Gerrard Street een nieuw onderdeel op en kan de klant de reparatie zelf eenvoudig uitvoeren door het modulaire ontwerp.

Hergebruiken

Wanneer de klant de koptelefoon niet langer wil gebruiken stuurt hij deze
terug naar Gerrard Street.De koptelefoon wordt refurbished en kan zo weer door  een nieuwe klant worden gebruikt.

Het ontwerp

 • Vijf modules: de koptelefoon bestaat uit vijf modules: de hoofdband, padding van hoofdband, twee oorschelpen, twee klankkasten en een kabel. De klant zet de koptelefoon zelf in elkaar.
 • Repareerbaarheid: de modulariteit is ook goed voor de repareerbaarheid; een kapotte module kan eenvoudig worden vervangen door een nieuwe. Daarnaast zijn ook upgrades makkelijk te realiseren: alle klanten kregen bijvoorbeeld een nieuwe kabel met microfoon zodat ze konden bellen.
 • Lange levensduur: de speaker is het meest waardevolle onderdeel van de koptelefoon en is daarom ontworpen voor een langelevensduur.
 • Volledig demonteerbaar: de koptelefoon is volledig demonteerbaar, ook in de modules is niks verlijmd. Het product kan dus in monostromen

De keten

 • Terugsturen en refurbishen: wanneer een klant het abonnement stopzet, wordt de koptelefoon teruggestuurd naar Gerrard Street. Zij refurbishen het product zodat deze weer opnieuw in de markt kan worden gezet. Alle modules worden gecontroleerd en gereinigd. Onderdelen met veelbeschadigingen worden vervangen, maar een paar gebruikerssporen vinden hun klanten geen probleem.
 • Remanufacturing: Gerrard Street draaide een pilot waarbij een andere partij de beschadigde kapjes van  de klankkastenmodules verving. Zo konden de modules weer als nieuw in worden gezet.
  Remanufacturing van de modules bleek verrassend rendabel!

“ Door het modulaire ontwerp
is de koptelefoon niet alleen makkelijk te repareren,
gedemonteerd past deze ook door de brievenbus.
Zo bespaart Gerrard Street ook flink op transportkosten”

Het verdienmodel

 • Leasemodel: met het leasemodel betalen gebruikers
  €7,50 per maand voor het gebruik van een high-end koptelefoon.
 • Kwaliteit en gemak naast duurzaamheid: de grootste uitdaging  is mensen te overtuigen dat ze een product niet hoeven te kopen, maar dat betalen voor gebruik beter is. Gerrard Street heeft veel geïnvesteerd in marktonderzoek en focusgroepen om te bepalen wat de beste positionering van het product is. Hun doelgroep blijkt vooral te willen betalen voor kwaliteit en gemak. Dat de koptelefoon ook duurzaam is, komt voor hen op de tweede plaats.