Lunchlezingen Circulariteit in de wijk

Na een eerdere succesvolle serie lunchlezingen over circulariteit in de wijk, organiseren Milieu Centraal en Rijkswaterstaat een nieuwe serie lunchlezingen over dit onderwerp. Schuif online aan tijdens uw lunchpauze en laat u inspireren door verschillende praktijkvoorbeelden en methodes om zelf toe te passen in uw gemeente!

Inhoud van de lunchlezingen

 • 28 september van 12:00-13:00 uur
  Gedragsverandering binnen de circulaire economie
  We starten op 28 september met een lunchlezing over ‘gedragsverandering binnen de circulaire economie’. Onderzoek- en adviesbureau D&B adviseert in gedragsvraagstukken aan landelijke en regionale overheden en commerciële partijen. En deelt graag enkele basisprincipes van gedragsverandering en hoe je dit kunt toepassen in uw eigen werkveld. Tijdens de lunchlezing richten we ons specifiek op gedrag binnen de circulaire economie, denk aan hergebruik, reparatie en (grof) afval gescheiden aanbieden. Met natuurlijk ruimte voor vragen en discussie.
 • 1 november van 12:00-13:00 uur
  Delen en lenen in een circulaire wijk: de rol van gemeenten
  Mariska Joustra van Milieu Centraal presenteert in deze lunchlezing de resultaten van de pilot ‘Blijdorp deelt het’. Delen is duurzaam en goedkoop: er hoeven minder spullen gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Online platforms maken het gelukkig ook steeds makkelijker om elkaar te vinden voor ruilen, huren of gezamenlijke inkoop. Maar welke rol kun je als gemeente spelen om delen en lenen in de wijk te stimuleren?
  Samen met de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en de online platforms Peerby en Nextdoor hebben we in het najaar van 2020 een strategie bedacht die we in 2021 gezamenlijk hebben uitgevoerd. Dit heeft geresulteerd in de pilot ‘Blijdorp Deelt Het’. De lessen en ervaringen vanuit de pilot zijn samengevat in een handreiking voor gemeenten en bewoners!
 • 15 november van 12:00-13:00 uur
  Waardevolle wijken met de Waardebloemmethode
  Els Leclerq en Mo Smit van de TU Dellft nemen ons mee in de Waardebloemmethode. Met de Waardebloemmethode heeft de TU Delft een hulpmiddel ontwikkeld om recente circulaire wijkinitiatieven te analyseren. Hoe kunnen gemeenschappen door het zo lokaal mogelijk sluiten van grondstofkringlopen meerwaarde creëren in hun wijk? Wat is de impact op de fysieke leefruimte en welke lessen zijn er te trekken voor de rol van de overheid hierbij?
 • 8 december van 12:00-13:00 uur
  Mini-documentaire Circulaire Wijken
  Neem een kijkje in de keuken bij verschillende circulaire wijkinitiatieven! We kijken samen naar de mini-documentaire Circulaire wijken, gemaakt door Milieu Centraal en sluiten af met een panelgesprek.

Voor wie?

De lunchlezingen zijn bedoeld voor werknemers van gemeenten die bezig zijn met - of aan de slag willen - om circulaire economie op wijkniveau te stimuleren. Maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom om deel te nemen.

Denkt u dat deze lunchlezingen interessant zijn voor een collega? Stuur de uitnodiging gerust door!

Meld u nu aan!

Meld u aan via het aanmeldformulier! en ontvang de links naar alle lunchlezingen.

Elke lunchlezing is van 12:00 – 13:00 uur. Voor elke lunchlezing ontvangt u een aparte deelname-link. U kunt aan één of meerdere lunchlezingen deelnemen.