Onderwijsinstellingen
Voor onderwijsinstellingen gelden de regels voor consumptie ter plaatse voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze bekers en -bakjes mogen op deze locaties niet meer worden aangeboden.
Welke regels gelden voor mijn situatie?
Binnen jouw onderwijsinstelling zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer toegestaan. Deze regels gelden voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Je kunt kiezen uit de volgende alternatieven:
-
Herbruikbaar: herbruikbare bekers of bakjes aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes
-
Bring your own: gebruikers zelf een herbruikbare beker of bakje laten meenemen.
Let op: je kunt eventuele voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer gebruiken voor consumptie op locatie.
Welke regels gelden er op een campus?
Op een campus is er sprake van een hybride omgeving, omdat studenten tussen gebouwen bewegen. Dit betekent dat de regels voor consumptie ter plaatse én de regels voor onderweg kunnen gelden. In een onderwijsinstelling met één gebouw, zoals een basisschool of middelbare school, gelden de regels voor consumptie ter plaatse. Bij onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen op één campus, zoals een universiteit, kunnen daarnaast ook de regels voor consumptie voor onderweg gelden.
Als onderwijsinstelling moet je dus mogelijk op verschillende plekken verschillende regels toepassen. Dit betekent een technische aanpassing van de automaten en goede instructie aan je personeel. Je mag er als hybride locatie ook voor kiezen om op alle voedseluitgiftelocaties de regels voor consumptie ter plaatse toe te passen.
Grote kans dat jouw wegwerpbeker plastic bevat
De regels gelden als een verpakking helemaal of voor een gedeelte van kunststof is gemaakt. Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten een plasticlaagje om ze water- en vetafstotend te maken. Ook wegwerpbekers en -bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de regels. Dit soort plastic is meestal ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen.
Let op: Een verklaring of certificaat dat een product ‘plasticvrij’ is, betekent niet altijd dat dit echt zo is. Het is de verantwoordelijkheid van de producent of importeur van een verpakking om te bepalen of een verpakking wel of niet onder de SUP-regelgeving valt. Hiervoor is vaak technische kennis en een chemische analyse van de verpakking nodig. Laat je goed informeren door je leverancier.
Hoogwaardige recycling
Hergebruik is de norm voor locaties die vallen onder consumptie ter plaatse. Maar er geldt ook een beperkte uitzondering. Je kunt gebruik maken van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, als je een inzamelsysteem inricht voor hoogwaardige recycling van deze bekers en bakjes. Hoogwaardige recycling houdt in dat je de bekers en bakjes inzamelt en laat recyclen tot verpakkingsmateriaal voor eten of drinken (voedselcontactmaterialen). Het minimale percentage ingezamelde bekers en bakjes dat hoogwaardig gerecycled moet is 80 procent in 2025. Dit loopt op naar 85 procent in 2026 en 90 procent vanaf 2027. Wil je weten wat de precieze regels zijn voor hoogwaardige recycling? Kijk dan op de algemene pagina met veelgestelde vragen.
Let op: de regelgeving wordt aangepast. Deze beperkte uitzondering geldt straks alleen nog voor gesloten evenementen. En dus niet meer voor onderwijsinstellingen. Het plan is dat de aangepaste regelgeving per 1 januari 2026 ingaat.
Veelgestelde vragen
Welke regels gelden voor schoolevenementen? Zoals open dagen, personeelsontbijt en schoolfeesten.
Voor evenementen die plaatsvinden op een onderwijsinstelling gelden de regels voor consumptie ter plaatse. Bij consumptie ter plaatse is het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet toegestaan. Een circulair systeem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik, is dan verplicht. Heb je meer bekers nodig dan normaal, bijvoorbeeld tijdens een open dag of een schoolfeest? Dan kun je ervoor kiezen om bekers te huren. Bekijk ook het praktijkvoorbeeld van Barlaeus Gymnasium om te lezen hoe zij hiermee omgaan.
Welke regels gelden voor voorverpakte portieverpakkingen, van bijvoorbeeld yoghurtjes en zuiveldrink?
Je mag geen (voorverpakte) dranken en eenpersoonsporties van maaltijden in wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verkopen op locaties die vallen onder de regels voor consumptie ter plaatse. Een schoolgebouw valt onder deze regels.
Dit verbod geldt alleen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Zakjes, wikkels en drankverpakkingen (geen drinkbekers) die plastic bevatten mag je wel verkopen. Bekijk het Afwegingskader voor meer informatie over de verschillende verpakkingen en voorbeelden van producten die wel of niet onder de regelgeving vallen.
Hoe ga ik om met afval van buitenaf? Ik bied zelf alleen herbruikbare opties aan. Kan ik een boete krijgen als er plastic wegwerpbekers in mijn afval zitten die studenten zelf meenemen van ergens anders?
Nee, de handhavende partij van deze regels, de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), kijkt niet wat er in de prullenbak zit. Bij een eventuele inspectie handhaven zij op wat je aanbiedt op je locatie. In het geval van consumptie ter plaatse kijken ze dus of een onderwijsinstelling herbruikbare bekers en bakjes aanbiedt of dat studenten een zelf meegebrachte herbruikbare beker gebruiken (bring your own).

Wanneer voldoe ik aan de regels?
Start mijn advies
Meer weten? Bekijk onderstaande documenten.
Factsheet voor sportclubs en verenigingen (pdf, 934 kB)