Sinds 1 juli 2023 moet er door ondernemers bij consumptie onderweg verplicht een herbruikbaar alternatief worden aangeboden en betaalde je als consument extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Doel van die regelgeving is om herbruikbaar de norm te maken.
Deze maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese Single Use Plastics (SUP) Richtlijn die als doel heeft om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen. Dit draagt bij aan een schonere leefomgeving.
Datum: 15 april
Kamermotie
Uit een recente evaluatie blijkt dat het pakket aan maatregelen om wegwerpplastic tegen te gaan lijkt te werken. Tegelijkertijd bleek uit de evaluatie dat de meerprijs niet overal even effectief en duidelijk is. Ook is er weerstand vanuit de Tweede Kamer. Een Kamermotie om de meerprijs af te schaffen is aangenomen met een meerderheid van stemmen. De streefdatum voor het afschaffen van de meerprijs is 1 januari 2026.
Staatssecretaris Jansen: “Ik blijf het belangrijk vinden dat we minder wegwerpplastic gebruiken. Tegelijkertijd ben ik niet blind voor de vraag van de Kamer. Daarom voer ik deze motie uit, en schaf ik de meerprijs voor eten en drinken onderweg af. Het blijft mensen vrij staan om zelf hun beker of bakje mee te nemen als ze eten of drinken afhalen. Alleen zijn ondernemers nu niet meer verplicht om een meerprijs te vragen als ze een wegwerpbeker of -bakje meegeven. Als ondernemers dat willen, kunnen ze wel korting geven voor klanten die een eigen beker of bakje meenemen. Dit is aan de ondernemer.”
Los van de meerprijs, blijven ondernemers die gebruik maken van eenmalige plastic bekers en bakjes verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Ondernemers kunnen hiervoor óf een eigen systeem inrichten met herbruikbare bekers en bakjes, óf Bring Your Own accepteren.
Andere maatregelen
De Europese verplichting rondom wegwerpplastic blijft staan. Iedere lidstaat moet maatregelen nemen om een ambitieuze en aanhoudende reductie in het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes te bereiken. Nederland heeft dit vertaald naar het doel om in 2026 tot een reductie van 40 procent te komen ten opzichte van 2022. De regels rondom wegwerpbekers en -bakjes zijn opgesteld om dat doel te halen.
Naast de maatregel voor consumptie onderweg, zijn er ook regels voor consumptie ter plaatse. Sinds 1 januari 2024 zijn bekers en bakjes voor eenmalig gebruik die plastic bevatten bij consumptie ter plaatse verboden. Denk hierbij aan kantoren, scholen en bedrijven. Herbruikbaar is de norm. De Tweede Kamer heeft ook een motie aangenomen die ervoor pleit de uitzondering op deze regels uit te breiden. Het kabinet komt nog met een reactie op deze motie.
Wil je meer weten? Lees dan de Kamerbrief onder 'Opvolging aangenomen moties omtrent regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik.'