Juli 2025

Juli 2025

In deze nieuwsbrief lees je hoe “Bring Your Own” (BYO), oftewel het zelf meenemen van een beker of bakje door een klant, bijdraagt aan minder wegwerpplastic. Het nieuwe BYO informatieblad helpt ondernemers om BYO veilig en hygiënisch toe te passen, met praktische tips voor op de werkvloer. Daarnaast delen we het inspirerende voorbeeld van NS, waar steeds meer reizigers een eigen beker meenemen. Tot slot kun je je aanmelden voor één van de webinars voor onderwijsinstellingen en sportverenigingen, met toelichting op de regelgeving en praktijkvoorbeelden. Zo krijg je concrete handvatten om zelf aan de slag te gaan met hergebruik.

Nieuwe webinars voor sportverenigingen en onderwijsinstellingen

Nieuwsbrief webinar sport

Wil je als onderwijsinstelling of sportvereniging beter inzicht krijgen in de regels rondom wegwerpplastic? Meld je dan aan voor een webinar georganiseerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De webinars worden georganiseerd voor sportverenigingen en onderwijsinstellingen. De webinars voor sportverenigingen richten zich op teamsporten in de buitenlucht met een kantine op locatie. Zoals voetbal-, tennis- en hockeyverenigingen. Tijdens de webinars voor onderwijsinstellingen delen we relevante informatie voor het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. We gaan hierbij specifiek in op de regelgeving die geldt voor locaties met één gebouw (geen campus met meerdere gebouwen).

Tijdens het webinar krijg je een toelichting op de reductiemaatregelen voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en bakjes, afgestemd op jouw sector. Ook worden veelgestelde vragen beantwoord en deelt een organisatie uit de praktijk hoe zij succesvol de overstap maakten naar herbruikbare alternatieven. Uiteraard is er ruimte om zelf vragen te stellen.

Data en aanmelding

Voor sportverenigingen:

- Dinsdag 26 augustus, 15:00-16:30

- Maandag 22 september, 16:00-17:30

Voor onderwijsinstellingen:

- Donderdag 18 september, 16:00-17:30

- Maandag 6 oktober, 16:00-17:30

- Dinsdag 11 november, 16:00-17:30

Tips voor een succesvolle overstap naar hergebruik. Stap 7: personeel en logistiek

Beeld: Sophie Nuyten

Overstappen van wegwerp naar hergebruik kan je als een uitdaging ervaren.
In afgelopen nieuwsbrieven deelden we daarom tips uit het stappenplan ‘Van wegwerp naar hergebruik’ om je op weg te helpen.

Deze tips gingen over het zoeken van samenwerking met en benutten van de ervaring van anderen (stap 1), de keuze van verpakkingen (stap 2), over het retoursysteem (stap 3), over de inzameling van verpakkingen (stap 4) en afwassen en drogen (stap 5). In deze nieuwsbrief delen we tips rond personeel en logistiek (stap 7). Komende nieuwsbrieven lees je tips uit de overige stappen.

Tip1: Zorg voor een slimme opslaglocatie

Richt aparte ruimtes in voor schone en gebruikte verpakkingen. Kies een plek die centraal ligt tussen uitgifte, inname en waslocaties. Zo verminder je het aantal ophaalmomenten. Houd er hierbij rekening mee dat gebruikte verpakkingen sneller gaan schimmelen, om dit te vertragen kun je deze verpakkingen het beste koel bewaren. Zoals in een kelder of koelcel.

Tip 2: Pas je infrastructuur aan

Herbruikbare verpakkingen nemen soms meer ruimte in dan wegwerp. Zorg daarom voor voldoende plek bij uitgiftepunten. En richt inzamelpunten en sortering in waar nodig.

Tip 3:Brief en betrek je personeel goed

Het succes van hergebruik valt of staat met je personeel. Zorg voor duidelijke teambriefings, praktisch communicatiemateriaal en herhaal belangrijke informatie over hygiëne en voedselveiligheid. Denk ook aan nieuwe medewerkers na de opstartfase, zo blijft kennis behouden.

De PPWR komt eraan. Wat betekent dit voor mij?

pexels-karolina-grabowska-4498091

Vanaf augustus 2026 gaan de nieuwe regels uit de Europese Verpakkingenverordening (Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) in. Het doel van deze verordening is verpakkingsafval te verminderen en stelt eisen aan alle typen verpakkingen. De PPWR bevat elementen die overlappen met de SUP Richtlijn, zoals bijvoorbeeld regels voor verplichte navulling voor de afhaalsector en verplichtingen voor het aanbod van hergebruik in de afhaalsector.

Op maandag 16 juni organiseerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een informatieve stakeholderbijeenkomst over de PPWR. Hier werd de verwachte impact toegelicht en was ruimte voor vragen en praktijkervaringen. Er is ook een presentatie gegeven over de verhoudingen tussen de SUP Richtlijn en de PPWR.

Wil je deze presentaties ontvangen? Stuur uiterlijk donderdag 24 juli een verzoek naar stakeholderbijeenkomst.ppwr@rws.nl

Daarna worden de slides gedeeld met geïnteresseerden.