Waarom gedragsverandering?
Om een circulaire economie te bereiken zullen we anders met spullen om moeten gaan. Iedereen is daarbij nodig: bedrijven, overheden én burgers. Bedrijven zullen producten van andere materialen maken, deze anders gaan ontwerpen zodat ze veel langer meegaan en producten via andere, meer circulaire businessmodellen op de markt zetten. Burgers zullen vaker spullen aanschaffen die (gemaakt zijn van materialen die) al eerder zijn gebruikt, deze vaker lenen en langer in gebruik hebben. Daarnaast zullen ze niets meer weggooien, maar gescheiden inleveren zodat het kan worden hergebruikt of gerecycled. Dit bekent dat er een (on)bewuste verandering nodig is richting circulair gedrag.
Gedragsstrategie burgers en circulaire economie
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (ienW) heeft onder andere het rapport 'Gedragsstrategie burgers en circulaire economie (pdf, 741 kB)' opgesteld. Hierin staat dat circulaire keuzes voor inwoners van Nederland makkelijker, logischer en eerlijker moeten worden. Dat betekent dat de omgeving zo ingericht is dat het circulair gedrag uitlokt. 'Circulair Doen' is het uitvoeringsprogramma van deze strategie.
Programma Circulair Doen
Het uitvoeringsprogramma bestaat uit drie hoofdlijnen:
Gedragsmaatregelen per productgroep
Hoe concreter het doelgedrag en de doelgroep, hoe effectiever de maatregelen. Binnen Circulair Doen werken het ministerie van IenW en Rijkswaterstaat (RWS) daarom specifieke gedragsmaatregelen uit voor de sectoren: textiel, meubels en elektronische en elektrische apparaten. Zo werkten zij in 2024 concrete gedragsmaatregelen uit voor de textielsector binnen het Beleidsprogramma textiel 2025-2030. Een van de maatregelen binnen dit programma is de gedragstraining Mijn Stijl iD die is ontwikkeld in samenwerking met Milieu Centraal.
De belangrijkste richtinggevende onderzoeken bij het zoeken naar gedragsmaatregelen per productgroep zijn: het basisonderzoek Onderzoek circulair gedrag en de Monitor van Duurzaam Leven 2023 | Milieu Centraal.
Productgroepoverstijgende maatregelen
Binnen deze lijn werken IenW en RWS overkoepelende maatregelen uit die de overheid kan nemen om een circulaire levensstijl bij burgers gemakkelijker te maken. Maatregelen die zij verkennen zijn onder andere:
- Het ontwikkelen van een positief verhaal over het langer met bestaande spullen doen en het kopen van minder nieuwe spullen
- Een verbod op reclame voor ‘wegwerpproducten’
- Het onderzoeken van circulaire alternatieven voor winkels in de binnenstad. Veel van de maatregelen die zij verkennen, bouwen voort op het onderzoek van Berenschot Van Groei naar Bloei. Daarnaast ging in 2024 de stimuleringscampagne Zet Ook De Knop Om live. Deze campagne stimuleert het verlengen van de levensduur van spullen.
Implementatie van gedragsmaatregelen samen met (mede)overheden en bedrijven
Overheden en bedrijven spelen een belangrijke rol bij het implementeren van gedragsmaatregelen die circulair gedrag van burgers stimuleren. Om hen hierbij te ondersteunen test RWS samen met gemeenten een aantal maatregelen in de praktijk. Welke dit zijn lees je hieronder. De onderzoeksresultaten, praktische inzichten en kant-en-klare toolboxen delen we op de site waar je nu naar kijkt.
De maatregelen die we in 2025 testen
- Reparatievouchers voor elektronica
Heeft een gemeentelijke reparatiebonus (tot €100) voor elektronica effect op reparatiegedrag en vermindert het de aankoop van nieuwe apparaten? En hoe kun je dit als gemeenten opzetten? - Minder kopen in winkelstraten
Wat is het effect van gedragsinterventies in een winkelstraat gericht op alternatieve consumptie en minder kopen? - Deel- en leenplatforms stimuleren
Helpt het stimuleren van deel- en leenplatforms daadwerkelijk bij het verminderen van de aanschaf van nieuwe elektronica? En wat is de aanjagende rol van gemeenten hierbij? - Verbod op reclame voor vervuilende producten
Wat is het gedragseffect van een lokaal reclameverbod op vervuilende producten? Hoe voer je dit uit als gemeente? - Meubelpaspoort voor tweedehands meubels
Wat is het effect van een meubelpaspoort op de verkoop van tweedehands meubels? Verlaagt dit de drempel om circulaire meubels te kopen als je de geschiedenis van dit meubel kunt zien? Hoe kan een gemeente dit samen met lokale aanbieders en circulaire ambachtscentra inzetten? - CE-narratief
Wat is een aansprekend CE-verhaal dat je als gemeenten kunt gebruiken in je beleidsstukken? Hoe ziet de Circulaire Economie er in 2030 en 2050 uit en welke aansprekende beelden kun je nu al meegeven in je interne organisatie en aan je inwoners?
Samenwerken met Circulair Doen?
Hoe kunnen we samenwerken:
- Beleidsmakers bij ministeries: samen onderzoeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn om specifieke doelgroepen rondom meubels, textiel en elektronische apparaten mee te krijgen in een circulaire economie.
- Gemeenten of bedrijven: samen maatregelen testen die een circulaire economie dichterbij brengen.
Ben je geïnteresseerd of heb je een vraag? Laat het ons weten! circulairgedrag@rws.nl.
Delen
Wie ben je?
Nederland Circulair in 2050
Wat doet Nederland nog meer om een circulaire economie te stimuleren? Lees het op de site van het Nationaal Programma Circulaire Economie.