Nieuwsbrief CE in de regio - nr.19

Nieuwsbrief CE in de regio - nr 19 - juni 2025

Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!

Lees de online versie.

Naar het overzicht van de vorige nieuwsbrieven.

Blijf op de hoogte met de participatiekalender circulaire economie in de regio

Werk jij aan circulaire economie in jouw regio? De participatiekalender van Afval Circulair biedt een handig overzicht van alle relevante bijeenkomsten, overleggen en netwerksessies binnen het programma CE in de regio. Zo weet je precies wanneer je kunt aanhaken, meedenken of bijdragen aan gezamenlijke stappen richting een circulaire toekomst.

Of je nu gemeente, regioadviseur of partner bent: de kalender helpt je om op het juiste moment aan tafel te zitten.

Provincie Zuid-Holland bereidt subsidieregeling voor circulaire hubs voor

De Provincie Zuid-Holland werkt aan een subsidieregeling voor circulaire hubs: fysieke locaties waar secundaire of hernieuwbare grondstoffen worden klaargemaakt voor hergebruik in de circulaire economie. Denk aan bouwhubs, circulaire stadshubs of biobased verwerkingslocaties, gericht op thema’s als bouw, kunststoffen, maakindustrie of biomassa & voedsel.

De subsidie is bedoeld voor proceskosten, zoals het opstellen van een businesscase of samenwerkingsovereenkomst, en richt zich op samenwerkingsverbanden van publieke en private partijen. Gemeenten kunnen hiermee stappen zetten naar circulair ruimtegebruik. De subsidie zal waarschijnlijk opengesteld worden tussen augustus en oktober 2025.

Benieuwd of jouw initiatief in aanmerking komt of wil je meedenken?

Milieupark+ De HER Rotterdam geopend

Sinds zondag 25 mei is Milieupark+ De HER officieel geopend in Rotterdam. De HER is dé plek waar doorgeven en hergebruiken samenkomen. Op het Doorgeefplein nemen milieuparkmedewerkers spullen in voor lokale ‘HERgebruikers’. HERgebruikers zijn ondernemers die materialen nieuw leven inblazen. Denk aan hout, touw, kapotte elektra of textiel: bijna alles krijgt een tweede kans.

De HER is onderdeel van Rotterdam Circulair. Dit stadsbrede programma stimuleert circulaire initiatieven en samenwerking in de stad om grondstoffen slimmer te gebruiken, afval te verminderen en de lokale economie te versterken.

Binnen Rotterdam Circulair werken gemeente, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bewoners samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzame toekomst. Denk aan circulair bouwen, hergebruik van materialen, en het opzetten van lokale kringlopen zoals De HER.

Wil je meer weten?

Zeeland laat zien: circulair inkopen werkt!

Hoe vertaal je circulaire ambities naar concrete stappen in het inkoopproces? Bij de Provincie Zeeland weten ze daar wel raad mee. Het platform ikwilcirculairinkopen.nl sprak met Martin Scherpenisse, unithoofd Inkoop, en Britt Scheele, inkoopadviseur, over hoe zij dit samen met collega’s en marktpartijen doen en welke lessen zij daarbij leerden. Van het vroegtijdig stellen van de juiste vragen tot het bouwen aan draagvlak: hun verhaal laat zien hoe je als inkoper echt het verschil kunt maken.

Door inkoop te verbinden aan ons economisch beleid, maken we circulair inkopen tot een structureel onderdeel van onze strategie.

Ikwilcirculairinkopen.nl is een platform dat organisaties ondersteunt bij het circulair inrichten van hun inkoopprocessen en opdrachtgeverschap. Hier vind je praktische hulpmiddelen zoals stappenplannen, e-learnings en praktijkvoorbeelden om circulair inkopen effectief toe te passen. Daarnaast biedt het platform specifieke adviezen voor diverse rollen binnen het inkoopproces, van inkopers tot beleidsmakers.

Benieuwd naar het volledige interview?

Nieuwe beleidsinstrumenten voor biobased isolatie beschikbaar op CircuLaw

Op CircuLaw staan nu nieuwe hulpmiddelen klaar om het gebruik van biobased isolatiematerialen te stimuleren. Deze instrumenten zijn speciaal ontwikkeld voor overheden die biobased bouwen willen opnemen in hun beleid of aanbestedingen. Denk aan voorbeeldteksten voor het Programma van Eisen, handige bepalingen voor inkooptrajecten en duidelijke formuleringen voor beleid.

De hulpmiddelen zijn praktisch en direct toepasbaar. Ze helpen gemeenten, provincies en andere publieke organisaties om biobased isolatie makkelijker en vaker toe te passen in de praktijk.

Benieuwd naar hoe je de instrumenten kan inzetten?

Rijk en regio: samen sturen op slimme deelmobiliteit

De elektrische deelscooter wint terrein in Nederlandse steden. Met gemiddeld korte ritten voor woon-werkverkeer of recreatie vervangt de deelscooter steeds vaker een eigen auto of snor- of bromfiets. Dat scheelt niet alleen ruimte in de stad, maar ook schaarse grondstoffen zoals lithium en staal. Door te delen zijn er simpelweg minder voertuigen nodig. In een nieuwe publicatie van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) wordt duidelijk hoe rijk en regio kunnen samenwerken om het gebruik van deelscooters slim te sturen. Van beleidsafspraken tot data-uitwisseling: gezamenlijke actie is nodig om de voordelen van deelmobiliteit echt te benutten.

Benieuwd naar het gehele rapport?

Op zoek naar inspiratie? Bekijk onze evenementenagenda!

Benieuwd naar interessante lezingen, praktische workshops en netwerkbijeenkomsten op het gebied van circulariteit en afval? Neem dan regelmatig een kijkje in de evenementenagenda van Afval Circulair. De agenda biedt een actueel overzicht van evenementen door het hele land: van landelijke congressen tot regionale kennissessies. In september staan er weer een hoop interessante activiteiten op de planning!

Houd de pagina goed in de gaten. De agenda wordt continu aangevuld met nieuwe evenementen. Zo blijf je op de hoogte en mis je niets!