Nederlandse gemeenten werken samen voor meer reparatie

Gepubliceerd 17 april 2025

Tijdens de Week van de Circulaire Economie ging de campagne Heel Nederland Repareert van start. Een initiatief van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Living Lab Regio Foodvalley Circulair en Afval van Utrecht. Voor gemeenten in de regio Utrecht hét moment om de krachten te bundelen: door kennis te delen, lokale initiatieven zichtbaar te maken en inwoners te inspireren kapotte spullen een tweede leven te geven.

De campagne is broodnodig, stellen de initiatiefnemers. Nog altijd verdwijnen talloze producten én waardevolle grondstoffen in de afvalbak, terwijl veel gewoon te repareren zijn. Elektronisch afval is bijvoorbeeld een van de snelst groeiende afvalstromen in Europa, met een jaarlijkse toename van 3 tot 5 procent. Dat moet én kan anders.

Repareren de norm

Heel Nederland Repareert wil van repareren de nieuwe norm maken. De campagne ondersteunt lokale initiatieven en laat zien dat repareren niet alleen duurzaam is, maar ook leuk, leerzaam en verbindend. De reparatiekaart telt inmiddels meer dan 250 reparatiepunten: van elektronicazaken en fietsenmakers tot kleermakers en vrijwilligersinitiatieven. Zo maken gemeenten het aanbod zichtbaar en toegankelijk voor inwoners.

Campagneweek

Tijdens de campagneweek organiseerden 29 gemeenten in de regio Utrecht activiteiten zoals pop-up Repair Cafés, workshops en reparatieactiviteiten voor kinderen. Op Hoog Catharijne in Utrecht opende een nieuwe reparatiebalie en in het Hof van Cartesius draaide de documentaire Het Repair Café van de Japanse filmmaker Masato Sezawa. De film laat ook de sociale kant van repareren zien: ‘repareren we alleen spullen, of ook onszelf en onze relatie met elkaar?'

Dag van de Duurzaamheid

Inmiddels worden geleerde lessen en nieuwe ideeën verzameld. In het najaar volgt een tweede campagne rond de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober), met extra aandacht voor textiel- en kledingreparatie. Vanaf 2026 is het doel om structureel twee landelijke reparatieweken per jaar te organiseren. De beweging groeit: ook provincies als Friesland, Flevoland, Overijssel en Brabant zijn inmiddels aangehaakt, net als Repaircafe.org. Deze campagne laat zien dat regionale samenwerking werkt: het stimuleert reparatie en maakt circulariteit lokaal zichtbaar en concreet.