Gemeente Leeuwarden op weg naar een circulaire economie

De gemeente Leeuwarden zet stappen op weg naar een volledig circulaire economie in 2050. Zo heeft de gemeente het nieuwe ‘Uitvoeringsprogramma 2024-2027’ en de uitvoeringsagenda ‘Volhoudbare Eigen Organisatie 2024-2027’ vastgesteld. Ook doet de gemeente mee aan het programma ‘Fryslân bouwt circulair’ en ondertekende het manifest ‘Het nieuwe normaal’. Dit manifest stimuleert circulair en biobased bouwen.

Leeuwarden werkt aan een economie waarin iedereen zo min mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt en slimme oplossingen gebruikt om materiaal opnieuw te gebruiken. Afgelopen maart, tijdens De Week van de Circulaire Economie, nam de gemeente meerdere beslissingen om dit proces te versnellen en werd duidelijk hoe ze hier de komende jaren concreet vorm aan geven.

Nieuw uitvoeringsprogramma

In het nieuwe uitvoeringsprogramma Circulaire Economie (download) staan doelen en acties die de gemeente samen met partners neemt op weg naar een circulaire economie. Het programma richt zich op drie pijlers:

  • Verminderen van afval
  • Stimuleren van innovatie en bedrijvigheid
  • Circulair (biobased) bouwen

Zelf het goede voorbeeld geven

Ook is de uitvoeringsagenda ‘Volhoudbare Eigen Organisatie’ gepresenteerd. Hierin geeft de gemeente aan hoe ze de komende jaren verder werkt aan het verduurzamen van de eigen organisatie. Zo gaat de gemeente energie besparen, schoner woon-werkverkeer stimuleren en minder grondstoffen gebruiken. Zo wil de gemeente de eigen CO2-uitstoot verder omlaag brengen. Zelf geeft Leeuwarden het goede voorbeeld door de circulaire verbouwing van de eerste etage van het gemeentehuis en de inkoop van materialen.

Deelname aan Fryslân bouwt circulair & Het nieuwe normaal

Ook heeft het college besloten om deel te nemen aan het samenwerkingsprogramma 'Fryslân bouwt circulair', dat de bouwsector verduurzaamt met een meerjarig uitvoeringsprogramma. Ook ondertekende de gemeente het manifest ‘Het nieuwe normaal’. Ondertekenaars van dit manifest dragen bij aan de versnelling van de circulaire transitie in de bouweconomie door het creëren van eenduidige taal. Zo wordt de bouwsector gestimuleerd aan de slag te gaan met circulair bouwen.

Wilt u meer weten over de circulaire plannen van de gemeente Leeuwarden? Lees meer op de website van de gemeente.