Nieuwsbrief CE in de regio, nr 8

Nieuwsbrief CE in de regio - nr. 8 november 2023

Rijkswaterstaat houdt u via deze nieuwsbrief op de hoogte van nieuwe informatie zoals aansprekende praktijkvoorbeelden bij decentrale overheden, actualiteiten, beleidsdocumenten, handreikingen en inspirerende bijeenkomsten. Veel leesplezier!

Naar het overzicht van de vorige nieuwsbrieven.

Uitvoeringsagenda circulair Amsterdam 2023- 2026

Amsterdam wil in 2030 de helft minder nieuwe grondstoffen en in 2050 volledig circulair zijn. Voor de periode van 2023 tot en met 2026 start de gemeente samen met ondernemers, maatschappelijke initiatieven en bewoners meer dan 70 activiteiten. Dit om hen te ondersteunen de circulaire transitie te maken. Hiervoor trekt de gemeente 14 miljoen euro uit.

Visie Utrecht Circulair

Gemeente Utrecht heeft een 'Nieuwe Visie Utrecht Circulair 2050'. Hierin presenteert de gemeente hoe ze willen komen tot een circulair Utrecht in 2050. Inwoners van gemeente Utrecht mogen reageren op deze visie. De gemeente gaat met deze reacties aan de slag en vraagt Utrechters in 2024 mee te denken met de 'Beleidsnota Utrecht Circulair 2030' en de uitvoeringsplannen.

Hoe politieke partijen bijdragen aan een duurzame economie

logo_header_mvo

MVO Nederland heeft zestien verkiezingsprogramma’s langs de duurzame meetlat gelegd en een uitgebreide analyse gedaan op basis van zeven thema’s van de nieuwe economie. Hieruit blijkt dat politieke partijen niet concreet genoeg zijn over welke doelen en maatregelen ze willen nemen voor een duurzame economie. Het ontbreekt aan langetermijndoelen, maatregelen en wetten, terwijl deze belangrijk zijn voor duurzame ondernemers.

Leergang Circulaire Koplopers: iets voor jou?

Transitiemaker Mark Kok en Tom Harms van Regio West-Brabant (RWB) zijn enthousiast over de leergang 'Circulaire Koplopers'. In In deze leergang van 6 maanden leren ambtenaren hoe ze een circulaire transitie mogelijk maken en versnellen. Zo leren ze alles over circulair denken en doen. En gaan ze aan het werk met een zelfgekozen casus om transitiedenken te ontwikkelen. "De circulaire economie is een onderwerp dat overal doorheen loopt."

Ambtenaren zien wat nodig is voor duurzame verandering

Ondanks dat een transitie soms ‘langzaam gaat’, ‘vastloopt’ of ‘complex is’, zien ambtenaren toch wat er nodig is om transitie te versnellen. Dat blijkt uit het tafelgesprek 'Versnellen in transitie' georganiseerd door DuurzaamDoor. Ruim dertig ambtenaren gingen in gesprek over hun klimaatwerk-ervaring de afgelopen jaren. De sessie leidde tot een aanpassing van de drie V’s uit 2022: Visie voorop, Versnellen en Volhouden.

Bijna 577 miljoen beschikbaar voor Regio Deals

Scherm­afbeelding 2023-11-15 om 12.55.27Het kabinet trekt 577 miljoen euro uit voor 14 nieuwe Regio Deals. Hiervan komt 284 euro van het Rijk en de regio’s verdubbelen dit bedrag ruim. Bij het sluiten van een Regio Deal komen de regio’s zelf met plannen en ideeën. Die gaan over meerdere beleidsterreinen tegelijk. En kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met het creëren van banen, de leefbaarheid van een gebied of de transitie naar een circulaire economie.

Plan van aanpak ‘Krachtenbundeling Regio en Rijk’

Rijk en regio hebben elkaar hard nodig in de volgende fase van de circulaire economie. Daarom is in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) besloten dat er een gezamenlijk plan van aanpak komt. Het doel van het plan is de samenwerking tussen Rijk, en andere overheidspartijen, de VNG, IPO en UvW te verbeteren. Het plan is opgesteld door de werkgroep ‘CE in de regio’ en onlangs goedgekeurd.

Mocht je graag meer betrokken willen zijn, neem dan contact op met het programmabureau van het NPCE door te mailen naar Programmabureau-CE@minienw.nl.

Tijd besparen en transitie versnellen

Rik Braams, beleidsmedewerker innovatie bij ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, deed onderzoek naar waarom transitieprocessen binnen publieke organisaties zo ingewikkeld zijn. Braams maakte van zijn onderzoek een publieksversie in de vorm van een onlinemagazine: ‘De transformatieve overheid.’ Volgens hem moet dit magazine ambtenaren die bezig zijn met duurzame transities, flink wat tijd besparen.

Geef het door!

Dit is de nieuwsbrief met relevante nieuwsberichten voor medewerkers van decentrale overheden en regionale samenwerkingen die actief zijn om circulaire economie in beleid en programma’s te verankeren.

Heeft u zelf een interessante bijdrage? Geef het aan ons door via CEregio@rws.nl.

En is deze nieuwsbrief interessant voor een collega? Stuur de nieuwsbrief gerust door!

Aanmelden nieuwsbrief ‘CE in de regio’