Actueel
Resultaten

Veel vrijkomende grond wordt afgevoerd zonder oog voor hergebruik. Daarmee gaan waardevolle bodemfuncties – zoals waterberging, koolstofopslag en vruchtbaarheid – verloren. In een tijd waarin ruimte schaars is en grondstoffen onder druk staan, groeit de urgentie om slimmer en circulair met grond om te gaan.

De community FM Circulair werkt met 90 organisaties aan een circulaire facilitaire sector. Via samenwerking, sociale transitie en het doorbreken van lineaire spelregels wil men een social tipping point bereiken richting duurzame verandering.

De Buyer Group Grondstromen stimuleert hergebruik van vrijkomende grond in infrastructuurprojecten. Door samenwerking tussen overheid en markt ontstaan lokale initiatieven, nieuwe tools en circulaire werkwijzen met als doel: grond zien én gebruiken als waardevolle grondstof.

Community FM Circulair brengt inkopers en aanbieders samen om de facilitaire sector te verduurzamen. Via werkgroepen, themasessies en een actieplan werkt men aan circulariteit, gedragsverandering en regeneratief FM, met als doel een social tipping point te bereiken.

De MVI-criteriatool helpt overheden duurzaam in te kopen en wordt continu geüpdatet met nieuwe technologie, regelgeving en gebruikersfeedback. Met 900+ criteria en samenwerking met Vlaanderen blijft de tool actueel en ambitieus, zonder onrealistisch te worden.

Bij de versterking van de Grebbedijk is gebiedseigen grond slim ingezet voor waterveiligheid én natuurdoelen. Met innovaties als een getrapte dijkkruin, materiaalpaspoort en circulaire scoremethodes biedt het project waardevolle lessen voor toekomstbestendige dijkversterking.

Bij De Onderlinge Westerend is ‘inkoop’ omgedacht tot ‘zinkoop’: alleen wat echt nodig is, wordt aangeschaft. Facility Manager Kees de Bant zet in op consuminderen, ketensamenwerking en circulaire alternatieven. Duurzaam blijkt niet duurder, maar juist efficiënter.

De Buyer Group Facilitair bundelt publieke en private krachten voor een circulaire bedrijfsvoering. Met een handreiking en nieuwe community wil men duurzame doelen vertalen naar beleid, inkopen uniformeren en samenwerking tussen markt en organisaties versterken.

De circulaire bouwprojecten De Potterij en Kamp C tonen hoe hergebruik, materialenpaspoorten en samenwerking leiden tot duurzame, repliceerbare gebouwen. Ze doorbreken traditionele inkoopmodellen en inspireren de bouwsector met innovatieve en schaalbare oplossingen.

Drie pilotprojecten in Noorwegen, Nederland en België tonen hoe circulair inkopen van meubilair verspilling tegengaat. Door hergebruik, renovatie, samenwerking met sociale partners en innovatieve aanbestedingen ontstaan duurzame én sociaal verantwoorde oplossingen.