Meld je net als 25 enthousiaste gebiedsbeheerders aan voor plasticvrije rivieren

Op 2 november 2023 organiseerde het programma plasticvrije rivieren een informatieve bijeenkomst voor gebiedsbeheerders langs de grote rivieren. Via gratis advies op maat stellen we kennis en financiering beschikbaar om bronnen van plastic zwerfafval aan te pakken.

Gemeente Wijk bij Duurstede en gemeente Buren namen eerder dit jaar deel aan een advies-op-maattraject. En vertelden enthousiast over hun succesvolle aanpak om recreatieafval op de rivierstranden aan de Lek te verminderen (zie onderstaande foto). Maar liefst 25 gemeenten en natuurorganisaties waren aanwezig bij deze bijeenkomst om door deze voorbeelden geïnspireerd te raken en hier zelf mee aan de slag te gaan.

Afgelopen jaren zijn op tientallen locaties samen met gemeenten, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties aanpakken ontwikkeld voor de grootse bronnen van plastic zwerfafval in rivieren. Denk hierbij aan afval dat vrijkomt bij bouwplaatsen en bedrijventerreinen of recreatie afval dat ontstaat op stadskades. In dit overzicht zijn een aantal eenvoudig toe te passen maatregelen op een rijtje gezet die je als gebiedsbeheerder kunt nemen. Het doel van het programma is om deze kennis actief te delen en samen met gebiedsbeheerders toe te passen. Daarom is gratis advies op maat en financiering beschikbaar gesteld voor gebiedsbeheerders langs de grote rivieren. Ben jij een gebiedsbeheerder langs de grote rivieren en heb wil je aan de slag met een bron van plastic zwerfafval? Meld je dan aan voor gratis advies op maat via dit formulier.

Een speciale tekst op de entreepoort nodigt de bezoeker van het rivierstrand uit om een afvaltasje mee te pakken.