Hout van Hier Groningen

Met ‘Hout van Hier’ heeft de gemeente Groningen afgelopen voorjaar het onbewerkte hout van meer dan 100 gekapte bomen uit de gemeente geschonken aan Groningse houtsnijkunstenaars, timmerfabrieken, vakopleiders, meubelmakers en hobbyclubs.

Voor de bomen die noodzakelijkerwijs gekapt moesten worden of omgewaaid zijn zocht de gemeente naar de meest duurzame bestemming. Tot nu toe eindigt veel zogenoemd ‘A-hout’ als houtsnippers of stophout; hout dat wordt gebruikt voor producten ter bescherming of vergemakkelijking tijdens transport. Onder het motto ‘Haal alles uit je afval’ ziet de gemeente Groningen dit hout als waardevolle en veelzijdige grondstof voor de mooiste en meest nuttige dingen.

De gemeente schonk het hout aan inwoners en bedrijven met creatieve, circulaire en sociale ideeën voor de toepassing ervan. Peter van Eijsden van FOUTHOUT is één van de gelukkigen. Peter omschrijft zichzelf als creatief ondernemer in het hergebruiken van FOUTHOUT. Zo’n bedrijfsnaam trekt aandacht. “Fout hout bestaat niet. De eigenzinnigheid en imperfecties geven het materiaal kracht. Hout spreekt en ik luister naar het verhaal. Dat verwerk ik in mijn producten.”

Het bedrijf van Peter is gevestigd in de Biotoop in Haren, een broedplaats voor creatieve ondernemers. “Door wel 20 collega ondernemers uit de Biotoop werd ik geattendeerd op Hout van Hier”, vertelt Peter. “Ik moest motiveren waarom ik de bomen zou mogen komen ophalen. De gemeente wilde de bomen niet zomaar aan iedereen weggeven. Ik was op voorhand vooral geïnteresseerd in een Tibetaanse Sierkers die bij een school heeft gestaan. Hierbij kreeg ik het idee om er samen met een paar collega’s – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt - een paar tafels en snijplanken van te maken, en het mooiste zou zijn als de school daar ook een paar van kan krijgen.”

Op de bomenlijst valt precies te lezen waar alle bomen hebben gestaan. Uiteindelijk heeft Peter vier bomen weten te verslepen naar zijn werkplaats. “Ik mocht nog wel meer ophalen, maar het was best tijdrovend om de bomen in vervoerbare stukken te zagen, ze vervolgens in een aanhanger te krijgen en uiteindelijk in mijn werkplaats. Ik moest voor elke boom een keer heen en weer rijden, dus na vier bomen was mijn tijd op.”

De bomen die Peter kreeg waren zijn felbegeerde Tibetaanse Sierkers, een Zwarte Els, afkomstig van een braakliggend terrein, een Witte Els die aan de rand van een veld stond en een Witte Esdoorn uit het oude centrum van de stad. Alle bomen zijn inmiddels ontdaan van hun schors en in de lengte in plakken gesneden. “Het is prachtig donker hout”, vertelt Peter. “Sommige stukken kon ik helemaal in de lengte zagen, waardoor die zich geweldig lenen voor tafelbladen. Van sommige delen kan ik boekenplanken maken. Zelfs voor het schaafsel van de bomen heb ik een toepassing, dus ik kan al met al 99% van de boom gebruiken.”

De vochtigheid in de bomen was bij het zagen nog veel te hoog om het hout te kunnen verwerken tot tafelbladen en andere producten. “Ze zullen eerst minimaal nog een jaar te drogen moeten liggen”, vertelt Peter. Tegen de tijd dat hij ze kan verwerken tot producten zal de gemeente Groningen waarschijnlijk begonnen zijn aan een tweede ronde van het initiatief. Meer weten over Hout van Hier? Neem contact op met Carolina Vogel, carolina.vogel@groningen.nl, van de gemeente Groningen.