Omgaan met weerstand

“Ik  wil wel aan de slag met circulaire economie, maar …”. Klinkt dat herkenbaar?

Omgaan met weerstand

“Ik wil wel aan de slag met circulaire economie, maar …”. Klinkt dat herkenbaar? Zeker voor kleinere gemeenten zijn er begrijpelijke redenen waarom circulaire economie nog geen prioriteit heeft. Maar de urgentie is groot en het momentum om aan de slag te gaan is nu.

In onderstaande vind je veel voorkomende ‘ja-maars’ en de regen om toch al aan de slag te gaan met CE. Wie weet helpt jou dit om weerstand gebaseerd op een van deze ‘ja-maars’ om te buigen tot meer draagvlak!  En loop je tegen andere ‘ja-maars’ aan, geef ze aan ons door!

We willen wel naar een circulaire economie, maar …

Nou, des te meer reden om nu aan de slag te gaan met CE!

JA-MAARS

… we hebben onze handen vol aan de energietransitie.

Een circulaire economie is noodzakelijk om de energie en klimaatdoelen te halen.

Wereldwijd gezien kan de transitie naar een duurzame energie voorziening de emissie van broeikasgassen met 55% verminderen. De resterende 45% wordt veroorzaakt door de wijze waarop wij producten maken en gebruiken en de wijze waarop wij voedsel produceren. (Bron: Ellen Mc Arthur Foundation)

… we hebben geen capaciteit en budget.

Circulaire economie draagt direct bij aan andere maatschappelijke doelen (zoals energie en klimaatdoelen, biodiversiteitsdoelen, versterking van economie en werkgelegenheid enz.)

Door CE direct te koppelen aan bestaande opgaven heb je geen apart budget of capaciteit nodig. Wel moet de kennis over CE binnen de verschillende domeinen op peil worden gebracht.

Ook kun je samenwerken met andere gemeenten, waardoor met beperkte middelen toch veel resultaat kan worden behaald.

… wat levert het eigenlijk op?

Circulaire economie levert een directe bijdrage aan:

  • emissiereductie (en daarmee aan de energie- en klimaatdoelen)
  • tegengaan van biodiversiteitsverlies
  • voorkomen van uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het schaarser worden van grondstoffen (leveringszekerheid)

Andere positieve effecten kunnen zijn:

  • extra banen
  • kostenreductie
  • stimuleren van innovatieve bedrijvigheid

… we zijn er toch al bijna? We zijn  al koploper in afvalscheiding en we doen aan circulair inkopen!

Circulaire economie gaat veel verder dan afval scheiden, recyclen en circulair inkopen. Om flinke stappen te zetten zij circulariteitsstrategieën hoger op de R-ladder nodig, zoals afzien van producten door ze te delen of het verlengen van de levensduur van producten door reparatie. Circulaire economie vraagt een systeemverandering: ander gedrag, ander beleid en regelgeving, anders ontwerpen en andere businessmodellen. Binnen alle domeinen zijn deze circulaire veranderingen nodig.

… dat moeten bedrijven toch oppakken?

Jazeker, maar niet alleen. Gemeenten kunnen door circulair in te kopen de markt bewegen om circulair te gaan ontwerpen en produceren en kringlopen te sluiten. Circulair beleid en regelgeving geeft duidelijkheid aan bedrijven, stimuleert om te investeren in circulaire oplossingen en voorkomt een ongelijk speelveld.

… onze gemeente gaat toch niet het verschil maken.

Ook kleine gemeenten zijn nodig in de CE transitie. En ook voor kleinere gemeenten is een circulaire economie nodig om andere maatschappelijke opgaven te realiseren, zoals de energie- en klimaatopgave.

… dit is iets waar een collega/een andere afdeling mee aan de slag moet.

Circulaire economie is niet een thema dat alleen bij een enkeling binnen een organisatie moet worden belegd, maar een thema dat raakt aan vrijwel alle verantwoordelijkheden van een gemeente of decentrale overheid. Circulaire economie moet verankerd raken in al het beleid van economie en openbare ruimte tot communicatie. Een flinke maar noodzakelijke opgave. Bij gemeenten die al met circulaire economie aan de slag zijn, zien we dat het ook bijdraagt aan het behalen van andere ambities, zoals de energietransitie, biodiversiteit en andere duurzaamheidsthema’s.



Laten we elkaar inspireren!

Heb je een vraag of suggestie over de Bouwstenen Circulaire economie? Wij stellen elke schakel in de circulaire keten op prijs!