Rol(len) bepalen

Bepaal welke rol(len) passen om de circulaire ambities te realiseren.

Rol(len) bepalen

Om de circulaire ambities te halen is de gemeente mede afhankelijk van het doen en laten van inwoners en bedrijven. Welke rol kan de gemeente het best aannemen om deze partijen te stimuleren, faciliteren of bewust te maken?

Aan de ene kant van het spectrum is er de rechtmatige overheid, die door middel van regels politieke keuzes vastlegt. Aan de andere kant is er de netwerkende overheid, die samenwerkt met de markt, minder vastlegt in regels en daarmee meer aan het dynamische proces van ontwikkeling overlaat.

Wat

Waarom

Hoe

OVERZICHT

Bepaal welke rol(len) passen om de circulaire ambities te realiseren.

Het bepalen van de rol van de overheid in samenwerking met de samenleving helpt om de juiste strategie en actieagenda op te stellen en te identificeren: wat doe je wel/niet als gemeente.

De rol van de gemeente kan verschillen per ambitie of doel en afhangen van de samenwerkingspartner(s).

Mogelijke rollen van de gemeente

  • Als facilitator kunnen gemeenten hun expertise en netwerk inzetten om initiatieven van bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en medeoverheden te faciliteren.
  • Als beleidsmaker en regelgever kan de gemeente kaders stellen. Zo stellen gemeenten met strategisch beleid doelen, kaders en normen en houden zij toezicht op de uitvoering daarvan door derden.
  • Als inkoper van diensten en producten kunnen gemeenten circulair inkopen en hun aanbesteding hierop aanpassen en organiseren.
  • Als producent en eigenaar van reststromen (zoals biomassa, oud asfalt en oud straatmeubilair) kunnen gemeenten een bijdrage leveren aan circulaire activiteiten en diensten. Dit kan ook door bijv. het aanbieden van een fysieke plek voor circulaire initiatieven.
  • Als initiator of aanjager kunnen gemeenten het voortouw nemen bij het starten van nieuwe initiatieven, samen met of door andere partijen. Gemeenten dienen dan als katalysator.
  • Als (co)financier kunnen gemeenten geld vrij maken om initiatieven op gang te brengen en te houden. Zo kunnen ze met subsidieregelingen (lokale) circulaire activiteiten stimuleren.
  • •Als vergunningverlener of bieder van juridische ruimte en ondersteuning bij pilotprojecten.


Laten we elkaar inspireren!

Heb je een vraag of suggestie over de Bouwstenen Circulaire economie? Wij stellen elke schakel in de circulaire keten op prijs!