Voorbeeldcase: BarrierPack Recyclable

Verpakkingen beter recyclebaar maken

In een circulaire economie is de materiaalkringloop gesloten. Momenteel is dit voor veel verpakkingen nog niet het geval, zoals ook geldt voor (voedsel)
verpakkingen gemaakt van laminaten. Deze zijn niet recyclebaar en passen daarom niet in een circulaire economie.

Een laminaat is een folie dat bestaat uit twee of meerdere lagen van verschillende materialen.De materialen worden gecombineerd om zo de juiste eigenschappen (barrière) te creëren en het product te beschermen. Laminaten bevorderen de houdbaarheid, maar door het combineren van verschillende materialen zijn ze niet recyclebaar.

Een oplossing: recyclebaar laminaat

Sinds 2019 heeft Mondi een alternatief: de BarrierPack Recyclable, een recyclebaar laminaat. Het laminaat bestaat volledig uit PE en is daardoor goed te recyclen. Ook heeft het dezelfde barrière-eigenschappen als gangbare laminaten, waardoor het toepasbaar is voor het verpakken van zowel food als non-food producten. Van het folie kunnen pouches en zakken worden gemaakt.

De brede  inzetbaarheid en recyclebaarheid van de verpakking brengt de verpakkingswereld een stapje dichter bij een circulair systeem.

Het ontwerp

  • Verder ontwikkeld: het ontwerptraject begon bij de ontwikkeling van een recyclebaar materiaal voor non-food toepassingen. Bij het testen van dit materiaal bleek dat het meer potentie had: het kon gebruikt worden op zowel horizontale als verticale vullijnen. Dit motiveerde Mondi ook een aroma- en gasbarrière uit PE te ontwikkelen, zodat het materiaal ook toepasbaar is voor voedselverpakkingen.
  • Optimaal voor recycling: het ontwerp van de barrièrefolie in de BarrierPack Recyclable is geoptimaliseerd voor recycling. Doordat het bestaat uit het  monomateriaal PE is het goed te recyclen in gangbare processen. Wanneer de folie in pouch is toegepast kan er ook een rits van PE op worden gemaakt.
  • Gebruik van bestaande vullijnen: het nieuwe materiaal kan eenvoudig op bestaande vullijnen gebruikt worden door de instellingen van de lijn te wijzigen. De  verwerkingstemperatuur is bijvoorbeeld lager.

De keten

  • De barrièrelagen en de bedrukking hebben een negatief effect op de kwaliteit van het recyclaat.
  • Het materiaal is niet geschikt voor de productie van nieuw barrièrefolie, maar kan wel worden verwerkt tot landbouwplastic of vuilniszakken.
  • De BarrierPack Recyclable van Mondi is dus goed te recyclen, maar dit betekent niet dat dit ook altijd gebeurt. In veel landen loopt de inzameling en recycling van kunststof achter, deze landen recyclen bijvoorbeeld alleen harde plastics. Of de materiaalkringloop helemaal wordt gesloten is dus ook afhankelijk van waar en hoe de verpakking wordt gebruikt, ingezameld en verwerkt.
  • De recycling tests met de BarrierPack Recyclable zijn uitgevoerd door CeDo Recycling in Nederland.

Of de materiaalkringloop helemaal wordt gesloten

is afhankelijk van waar en hoe de verpakking

wordt gebruikt, ingezameld, en verwerkt.

Business model

  • Interesse  voor duurzaamheid in de markt: er is veel interesse uit de markt voor de nieuwe verpakking van Mondi. Bedrijven zetten duurzaamheid steeds hoger op hun agenda en willen
    af van niet-recyclebare verpakkingen. Doordat de BarrierPack Recyclable op de huidige vullijnen bruikbaar is, is de drempel voor producenten lager om over te stappen.
  • Lagere energiekosten: doordat de verwerkingstemperatuur op de vullijn lager is bij het gebruik van de barrier pack, zal de producent lagere energiekosten hebben.