Roadmap Circulair Inkopen van de gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden presenteerde tijdens de ‘Week van de Circulaire Economie’, de ‘Roadmap Circulair Inkopen’ en 10 nieuwe circulaire projecten voor 2023. Hiermee combineert Leeuwarden een langere termijnvisie met concrete acties waar nú mee aan de slag wordt gegaan. Ook voor andere gemeenten is dit een bron van inspiratie vol concrete handvatten om actief met circulair inkopen aan de te gaan!

Roadmap Circulair Inkopen van de gemeente Leeuwarden

De Roadmap Circulair inkopen beschrijft de weg naar 2025, het jaar waarin Leeuwarden maximaal circulair wil inkopen. Maar wat is maximaal en wat wordt precies bedoeld met circulair inkopen? De Roadmap geeft antwoord op deze vragen en biedt medewerkers duidelijke voorbeelden en handvatten om circulariteit in de praktijk te brengen. Hierbij wordt gekeken naar: het proces (bijv. verlengen gebruik van product), materialen (natuurlijke en opnieuw te gebruiken), energie (besparen op gebruik) en financiële prikkels om circulariteit in projecten aan te moedigen.

Inspireren met 10 voorbeeldprojecten per jaar

Goed voorbeeld doet volgen. Daarom heeft gemeente Leeuwarden ook dit jaar 10 voorbeeldprojecten waar de gemeente circulariteit nadrukkelijk in meeneemt. Dit jaar gaat het onder andere om:
- Duurzame bushokjes, waarbij materiaal langer gebruikt wordt en er 900m2 aan groene daken op de bushokjes wordt aangelegd.
- Een stappenplan en nieuw beleid voor duurzamere evenementen. Waarbij gelet wordt op het gebruik van duurzame energie, watergebruik en minder van afval.
- En het circulair bouwen en groen en biodivers inrichten van de nieuwe buurt Unia.

Het complete overzicht is te vinden op:

Circulaire Economie - Gemeente Leeuwarden

Hier staan ook links naar de roadmap, het circulaire projectenboekje en meer over Circulair.

Een aantrekkelijke, veilige en toekomstbestendige openbare ruimte

Wethouder Gijs Jacobse: “Bij het inrichten en beheren van de openbare ruimte gebruiken we als gemeente grondstoffen, materialen en energie. Dit is nodig om onze gemeente draaiende en veilig te houden. Maar onze taak is niet alleen om onze gemeente goed te beheren, maar de hele planeet. Daarom zijn we zuinig op wat we hebben en gaan we bij onderhoud zoveel mogelijk circulaire materialen gebruiken. Hiermee garanderen we een aantrekkelijke, veilige en toekomstbestendige openbare ruimte.”

Maximaal circulair inkopen

Wethouder Evert Stellingwerf: “In 2050 bestaat ‘afval’ niet meer omdat we onze grondstoffen hergebruiken. Leeuwarden is dan volledig circulair. Dit is hard nodig, want onze kinderen en kleinkinderen hebben diezelfde grondstoffen nodig. Daarom maken we als gemeentelijke organisatie de omslag en gaan we maximaal circulair inkopen. Hiermee verkleinen we de impact op onze aarde en stimuleren we marktpartijen om met duurzame oplossin­gen te komen.”

Sterke samenwerking in de circulaire regio

De kracht van Fryslân als circulaire regio komt door de sterke samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Gemeente Leeuwarden werkt ook voor de uitvoering van deze projecten nauw samen met: Provincie Fryslân, andere Friese gemeentes, Vereniging Circulair Friesland, Rijkswaterstaat Noord en Wetterskip Fryslân.